Gündem

Kamu Başdenetçisi Malkoç kuruma gelen ilginç talebi paylaştı: Vatandaşın yanında Diyanet İşleri Başkanımızı aradım

23 Eylül 2024 12:16

Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK) Başdenetçicisi Şeref Malkoç, kuruma gelen ilginç taleplerden örnekler vererek, “Bize başvuruda bulunan bir kişi, ticaret ile uğraşan çocuklarının borcunun ödenmesi için, cuma namazı çıkışlarında para toplanmasını istedi. Çok enteresan bir talepti. Telefon ile Diyanet İşleri Başkanını aradım. Kendisi, böyle bir şeyin olamayacağını söyledi" dedi.

2010 yılındaki Anayasa değişikliği ile kurulan ve 2013 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) bağlı olarak faaliyete geçen Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), bilinen diğer adıyla Ombudsmanlık’a, 11 yılda ekonomi, maliye ve vergi, kamu personel rejimi ile eğitim-öğretim, gençlik ve spor konularında toplam 236 bin 973 başvuru yapıldı. Alınan kararların uygulanma oranı yüzde 20'den yüzde 80'e ulaşırken, 1 milyon 412 bin 500 kişi ile yüz yüze, mail ve telefon ile görüşüldü ve hukuki konularda destek verildi.

"Vatandaşın yanında Diyanet İşleri Başkanımızı aradım"

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, kendilerine ilginç taleplerin de geldiğini belirterek şunları söyledi:

“İl dışından bir vatandaşımız gelip, 'Benim çocuklarım ticaretle ilgilendiler, fakat başaramayıp iflas ettiler. Evimiz icraya verildi, satılıyor. Diyanet İşleri Başkanımızı arayıp durumu anlatsanız da bu cuma Türkiye genelinde bize para toplasalar, biz de bu borcumuzu ödeyebilsek' dedi. Vatandaşımız il dışından gelmiş. Cep telefonumdan Diyanet İşleri Başkanımızı aradım. Sesini açıp, 'Başkanım, il dışından bir misafirimiz geldi' diyerek durumu ona da anlattım. Bana, 'Bizim böyle bir para toplama usulümüz yok' dedi. Teşekkür ettik ve bize gelen kişi de memnun oldu. O da ayrıldı. Mesela bu çok enteresan bir talepti” diye konuştu.

"Prim borcu nedeniyle 20 yıllık emekli maaşının geri istenmiş"

Bir başka vatandaşın ise prim borcu nedeniyle 20 yıllık emekli maaşının geri istendiğini söyleyerek şikayette bulunduğunu belirten Malkoç, “Ordu'dan Mustafa Demirci adlı bir vatandaşımızın 20 yıl sonra emekli maaşı kesilmiş ve aldığı 20 yıllık emekli maaşı geri istenmiş. Nedeni ise ‘2000 yılında emekli oldun. 1973 yılında prim borcun var’ denmiş. Onun da problemini çözmüştük” dedi. (DHA)