Dünya

Kamala Harris'ten Netanyahu görüşmesi sonrası açıklama: Gazze'deki acılar konusunda sessiz kalmayacağım

26 Temmuz 2024 07:29

T24 Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı ve potansiyel Demokrat Parti başkan adayı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya yaptıkları görüşmede Gazze'deki insani durum konusunda baskı yaptı ve daha sonra konuyla ilgili olarak "Sessiz kalmayacağım" dedi. 

Perşembe günü Netanyahu ile yaptığı görüşmeden sonra değerlendirmelerde bulunan Harris, "Gazze'de son 9 ayda yaşananlar kahredici. Ölü çocukların ve güvenlikleri için evlerinden kaçan insanların fotoğraflarını görüyoruz. Bazıları ikinci, üçüncü hatta dördüncü defa bunu yapıyor" diye konuştu. Harris'in görüşmeden sonra yapacağı konuşma, "ABD Başkanı Joe Biden'ın İsrail politikasından ayrışıp ayrışmayacağına dair sinyaller verebileceği için" dünya tarafından yakından takip edildi. 

Hamas'ın 7 Ekim saldırısının savaşı tetiklediğini ve "korkunç cinsel şiddet suçları" işlediğini vurgulayan Harris, "İsrail'in kendisini savunma hakkı olduğunu" dile getirdikten sonra, "Gazze'de trajediler yaşanırken kafamızı başka yöne çeviremeyiz. Acılara karşı hissizleşemeyiz. Ben sessiz kalmayacağım" dedi. 

Bir Filistin devletinin kurulması için çağrı yapan Harris, Netnayahu'ya "çok sayıda sivil cana mal olan" savaşı sonlandırmak için artış bir ateşkes ve esir iadesi anlaşmasına varılması gerektiğini söylediğini aktardı. Harris, "Başbakan'a dediğim gibi, bu anlaşmaya varmanın zamanı geldi" ifadelerini kullandı. 

Netanyahu'nun cuma günü Harris'le yaptığı görüşmeden birkaç saat önce Beyaz Saray'da gerçekleştirdiği Biden görüşmesi daha dostane bir havada geçti. Netanyahu görüşmede Biden'ın görevi bırakmasıyla ilgili olarak, "Gururlu bir Yahudi Siyonistten gururlu bir İrlandalı Amerikalı siyoniste; 50 yıllık kamu servisiniz ve İsrail'e 50 yıldır devam eden desteğiniz için teşekkür ederiz" dedi.

Harris'in görüşmede ve sonrasındaki sert tavırları, seçilmesi durumunda Netanyahu ile daha mesafeli bir ilişki kurabileceğinin sinyallerini verdi.

Harris, görüşme boyunca Filistinlilerin defalarca yerinden olmasını gündeme getirdi. Konuşmasında iki devletli çözüm mesajları veren Harris, İsrail devletinin varlığına "desteğinin değişmez" olduğunu vurguladı ve gerektiğini noktada "İsrail'in kendini savunabilmesi gerektiğini" söyledi.

İsrail, Hamas'ın 7 Ekim saldırılarına karşı açtığı savaşta 39 bin insanı öldürdü.

Netanyahu'nun çarşamba günü ABD Kongresi'nde alkışlarla karşılanması çok tartışıldı. Harris, Netanyahu'nun Kongre'deki konuşmasına katılmadı.

Netanyahu, cuma günü Florida'daki evinde eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump'la görüşecek.