Dünya

Kamala Harris'ten medya atağı: Netanyahu'ya "yakın müttefik" demekten kaçındı, silahı yeniden gündeme geldi

Harris, ülkenin milyarderlerinin ve en büyük şirketlerinin vergilerini artırma sözü verdi

08 Ekim 2024 10:36

T24 Dış Haberler

ABD Başkan Yardımcısı ve 5 Kasım seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayı Kamala Harris, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya "yakın müttefik" demeyi reddederken Ukrayna'nın da temsil edilmemesi halinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le barış görüşmeleri için bir araya gelmeyeceğini söyledi. Öte yandan Harris'in silahı bu kez de gündeme geldi. Başkan yardımcısı, Glock marka bir silahının olduğunu söyledi ve hiç ateş edip etmediği sorulduğunda "Elbette ateş ettim. Atış poligonunda. Evet" yanıtını verdi. 

Demokrat başkan adayı Harris, pazartesi günü CBS'in seçim özel programındaki oturuma katıldı. Sunucu Scott Pelly, Cumhuriyetçi adayı Donald Trump'ın programa katılmayı reddettiğini anlattı. 

Harris, milyarderlerin ve şirketlerin vergilerini artırma sözü verdi

Harris, milyonlarca yeni konut inşa etme planları, yeni ebeveynler için vergi indirimleri ve yeni ev alacaklar için 25 bin dolarlık peşinat yardımını içeren ekonomik önerilerini nasıl karşılayacağı konusunda sıkıştırıldı. Harris, ülkenin milyarderlerinin ve en büyük şirketlerinin vergilerini artırma sözü verdi. 

Daha düşük bütçe açığı için çalışan ve partiler üstü bir grup olan Sorumlu Federal Bütçe Komitesi'nin pazartesi günü yayımladığı bir rapora göre Harris'in ekonomik önerileri federal borcun 2035 yılına kadar 8,1 trilyon dolar kadar artmasına neden olabilirken Trump'ın planları aynı dönemde ülke borcuna 15,15 trilyon dolar ekleyebilir.

Harris röportajda, “Amerika'nın ekonomisini güçlendirme konusundaki düşüncelerim açısından miyop olmayı göze alamam. Size bir şey söyleyeyim. Ben dindar bir kamu görevlisiyim. Aynı zamanda bir kapitalist olduğumu ve hükümetin sınırlarını bildiğimi de biliyorsunuz" dedi. 

Netanyahu'ya "yakın müttefik" demekten kaçındı 

Harris, Netanyahu'nun “gerçekten yakın bir müttefik” olup olmadığı şeklindeki çetrefilli sorunun etrafından dolaşarak şunları söyledi:

“Asıl soru şu: Amerikan halkı ile İsrail halkı arasında önemli bir ittifak var mı? Ve bu sorunun cevabı evettir"

Başkan Yardımcısı, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu söylerken “çok fazla masum Filistinlinin öldürüldüğünü” de ekledi. 

Ukrayna

Ukrayna'nın geleceğine ilişkin soruya da yanıt veren Harris, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'yi dahil etmeden savaşı sona erdirmeyi tartışmak üzere Putin ile ikili bir görüşmeyi reddetti ve “Ukrayna olmadan mı? Hayır" dedi. 

"Trump göreve gelirse..." uyarıları

Harris ayrıca Trump'ın göreve gelmesi halinde neler olabileceği konusunda bir kez daha uyarıda bulundu. Başkan yardımcısı, “Donald Trump başkan olsaydı, Putin şu anda Kiev'de oturuyor olurdu. 'İlk günden bu işi bitirebileceğinden' bahsediyor. Bunun ne olduğunu biliyorsunuz. Bu teslim olmakla ilgili" ifadelerini kullandı. 

"Elbette ateş ettim"

Harris, geçen ay Oprah Winfrey ile yaptığı bir etkinlik sırasında sahip olduğunu söylediği silah da soruldu. “Eğer biri evime girerse, vurulacak” demiş ve sunucu ile izleyicilerin gülüşmelerine neden olmuştu. 

Harris, programda bir Glock'u olduğunu söyledi. Hiç ateş edip etmediği sorulduğunda ise gülerek “Elbette ateş ettim. Atış poligonunda. Evet" yanıtını verdi. 

Walz'a soru: Harris'le hangi konularda anlaşamıyorsunuz?

Başkan yardımcısı adayı Tim Walz da röportajın bir bölümünde yer aldı ve Walz'a Harris'le hangi konularda anlaşamadıkları soruldu. 

Walz, gülümseyerek Harris'in kendisinin kamuoyu önünde yaptığı yorumlarda “biraz daha dikkatli” olmasını dilediğini söyledi.

Walz, “patolojik yalancı” olarak nitelendirdiği Trump ile kendisi arasına keskin bir çizgi çekti ve seçmenlerin ona güvenmeleri gerektiğini söyledi; “Zaman zaman ahmak olduğumu kabul ediyorum ama bana en yakın olanlar sözümü tuttuğumu bilirler” dedi.

Medya atağı

Harris'in son röportajı, Call Her Daddy podcastine çıkmasıyla başlayan bir haftalık Demokrat medya atağının bir parçasıydı. Harris'in ayrıca perşembe günü Nevada'da Univision belediye binasına katılması, Sirius XM'de Howard Stern ile bir röportaj yapması ve The View ve Late Night with Stephen Colbert programlarına katılması planlanıyor.