Dünya

Kamala Harris, sınırı yasa dışı geçen göçmenlere af sözü verdi: Vatandaşlığa giden hak edilmiş bir yol

10 Eylül 2024 11:08

T24 Dış Haberler

2024 ABD başkanlık seçimlerinde Demokrat Parti'nin başkan adayı olan Kamala Harris, sınırı yasa dışı yollardan geçen göçmenler için "vatandaşlığa giden kazanılmış bir yol” oluşturma sözü verdi. 

“Göçmenlik sistemimizin bozuk olduğunu, güçlü bir sınır güvenliği ve vatandaşlığa giden kazanılmış bir yol içeren kapsamlı bir reforma ihtiyaç duyulduğunu biliyoruz" diyen Harris'in sözleri muğlak olmakla eleştirildi. 

Öte yandan eski başkan Donald Trump, yasa dışı göçmenleri ABD'den çıkarmak için büyük bir sınır dışı etme girişimi başlatacağını ifade etmişti. 

Harris'in web sitesinde “Başkan olarak, iki partili sınır güvenliği tasarısını geri getirecek ve yasalaşması için imzalayacaktır” ifadeleri yer aldı.

Trump'ın Cumhuriyetçi Parti başkan yardımcısı adayı ve Ohio Senatörü JD Vance, Harris'in af önerisini sert bir dille eleştirerek, daha fazla göçmenin ABD'ye gelmesini teşvik edeceğini savundu. 

8,5 MİLYON İNSANI VATANDAŞLIKLA ÖDÜLLENDİRECEK

Vance, sosyal medya hesabından yayınladığı bir gönderide, "Kamala Harris'in sınır planının en yıkıcı kısmı, 8,5 milyondan fazla kaçak göçmene 'kazanılmış vatandaşlık hakkı' vermek istemesi. Bu kaçak göçmenlere verilen af, bir sonraki seçimlerde oy kullanma hakkıyla ödüllendirmek anlamına geliyor. Af ve vatandaşlık vaadi, yasa dışı göç için devasa bir mıknatıs yaratacak ve dünyanın dört bir yanındaki insanları sınırlarımızdan hızla geçmeye teşvik edecektir" diye yazdı. 

Harris'in kampanya web sitesinde ise şu ifadeler yer alıyor: "Başkan Yardımcısı Harris ve Vali Walz, sınırları güvence altına almak, toplulukları güvende tutmak ve bozuk göç sistemimizi düzeltmek için sert ve daha akıllı çözümlere inanıyor. Kaliforniya Başsavcısı olarak Başkan Yardımcısı Harris, ABD-Meksika sınırından silah, uyuşturucu ve insan kaçakçılığı yapan uluslararası uyuşturucu çetelerinin, insan kaçakçılarının ve kartellerin peşine düştü. Başkan Yardımcısı olarak, yıllardır en güçlü reform olan iki partili sınır güvenliği yasa tasarısını destekliyor"