Bilim insanları, kalp dostu bir beslenme biçimiyle kalp krizinin habercisi sayılan kolesterolün yüzde 30 oranında azaldığını ortaya koydu. İşte yaşamı garanti altına alan o gıdalar:
Keten tohumu: Oklahoma Üniversitesi günde 38 gram keten tohumu tüketmenin kolesterolü yüzde 14.7 oranında düşürdüğünü açıkladı.
Kuruyemiş: Haftada en az dört kez bir avuç fındık, Antep fıstığı, badem ya da ceviz yemek kalp hastalığına yakalanma riskini yüzde 37 düşürüyor.
Karpuz: İçindeki potasyum kan basıncını dengelemeye yardımcı olur, C vitamini ise damarlardaki iltihaplanmanın önüne geçer.
Yeşil çay: Bir fincan yeşil çay içtikten yarım saat sonra damarlar rahatlamaya başlar. Tansiyon dengelenir ve kalp sağlığı korunur.
Ispanak: Mineral, potasyum ve magnezyum ihtiyacını karşılar. Ayrıca damar tıkanmasını önleyen “;lutein”; maddesi bakımından zengindir.
Tam tahıllar: Tam tahıllı ekmet ve makarna gibi besinlerden günde 2.5 porsiyon tüketmek kalp hastalığı riskini yüzde 21’;e kadar düşürebiliyor.
Siyah fasulye: Günde ortalama 85 gram pişmiş siyah fasulye tüketmek kalp krizi geçirme riskini yüzde 35 oranında azaltıyor.
Avokado: Doymamış yağ sayesinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Amino asitlerin damarda birikip tıkanma tehlikesini önler.
Balık: Özellikle omega-3 bakımından zengin olan somon gibi balıkların haftada en az iki porsiyon tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Yağsız ve kaslı bir vücut için ay çekirdeği ve uskumru... İngiliz Men’;s Health dergisi yağın vücutta depolanmasının önüne geçen ve egzersizle birlikte tüketildiğinde kas gelişimine yardımcı olan gıdaların listesini yayınladı. İşte kas yapan gıdalar:
Ananas: Protein sindirimini dengeleyen “;bromelein”; isimli enzimi içerir.
Ay çekirdeği: İyi bir protein kaynağıdır. Kas gelişimine yardımcı olan besinlere ve E vitamini antioksidanına sahiptir. Ara öğün olarak bir avuç tüketilebilir.
Uskumru: İçindeki omega-3 yağı ve proteinler egzersiz sonrasında vücudun artan protein ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur.
Kivi: C vitamini, kasları ve eklemleri güçlü kılmaya yarayan kolajenin üretiminde önemli bir rol oynuyor. Bir kivi ise ortalama 74 mg C vitamini içeriyor.
Hindi: Kaslarda bulunan “;glutamine”; isimli amino asidi içerir ve kas dokusu oranını artırır.
Zencefil: Egzersizden sonraki kas ağrılarını dindirmede aspirinden daha etkili.
Süt: Bir bardak tam yağlı süt, vücutta bulunan yağı azaltır kas dokusuna
Kırmızı et: Yağsız etteki protein ve keratin vücuttaki yağ oranını azaltıp kas dokusunu geliştirir.
Zeytinyağı: Doymamış yağ oranı yüksek olan zeytinyağı, kas dokusunu korur ve eklemlere kalkan olur.
Kırmızı biber: Güçlü bir antioksidan olan ve kasları onaran C vitamini bakımından güçlüdür. Kırmızı olanlarda yeşile oranla yüzde 60 daha çok C vitaminin bulunur.
Brokoli: Bu sebze C vitamini bakımından oldukça zengindir. Egzersiz öncesi ve sonrasında C vitamini takviyesi yapmak kasları güçlendirir. Buharda pişirilmeli.
Yoğurt: Yoğurt bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırır. Bu da protein sindirimini düzenler ve kas üretiminde kullanılan besinlerin emilimini kolaylaştırır.
Ispanak: Antioksidan E vitamini ve kasları dayanıklı kılan “;octacosanol”; maddesi bakımından zengin.
Yumurta: Kas üretimi ve onarımı için gerekli amino asitleri içerir. Yumurta sarısında bulunan D vitamini kasların sağlıklı kalmasını sağlar.
Salatalık: Kabuğundaki “;silica”; maddesi vücudun kas dahil tüm dokularına koruma sağlar.
Kahve: Georgia Üniversitesi araştırmasına göre kafein kasları daha dayanıklı kılar.
Tahin: Çinko bakımından zengin olan tahin, hücre, DNA yapısı ve kasları korur.
Vişne suyu: Kas ağrısını dindiriyor ve kaslara güç kazandırıyor.