Dünya

Kainat Güzeli Yarışması yetkilisi: Trans ve evli kadınlar da katılabilir ama kazanamaz

03 Haziran 2024 09:53

T24 Dış Haberler

Kainat Güzeli Yarışması yönetim kurulu üyesi Anne Jakapong Jakrajutatip, yönetim kurulu toplantısında trans ve evli kadınların da yarışmaya katılabileceğini söyledi. 

Jakrajutatip, "Trans kadınlar, evli ve boşanmış kadınlar... Evet herkesin de istediği gibi, sosyal katılım açısından herkes katılabilir ve rekabet edebilir ancak kazanamaz. Politikamız belli" ifadelerine yer verdi. 

Jakrajutatip, gizli çekildiği ve sızdırıldığı iddia edilen video görüntülerinde, konuşmasında "geleneksel olmayan kökenden gelen transseksüel kadınların yarışmayı kazanamayacağı" yönündeki görüşlerini savundu.

Organizasyonunun ilk transseksüel yarışmacısı 2018 yılında katılan İspanya güzeli Ángela Ponce. 

Güzellik yarışmasında yaş sınırının da kaldırılması, 60 yaşında Miss Arjantin için yarışan gazeteci ve avukat Alejandra Rodriguez gibi bireylerde umut yarattı. 

Nepal güzeli Jane Dipika Garrett ise 72. Kainat Güzeli yarışmasında öne çıkan ilk büyük beden yarışmacı olmuştu. 

Güncellenen yönergeler hem destek hem de öfkeye neden olurken, organizasyon içindeki değişiklik, çok sayıda yarışma galibinin unvanlarından istifa etmesiyle sonuçlandı. 

2023 Amerika Güzeli Noelia Voigt, istifasının nedeni olarak "kötü yönetim" ile "zehirli çalışma ortamını" belirten bir bildiri yayınladı. 

Jakrajutatip, "Kötü niyetli olarak düzenlenen bu video bağlam dışıydı ve diğer insanları manipüle etmek için kullanıldı; bu da kamuoyunda kafa karışıklığına, yanlış anlaşılmaya ve yanlış sonuçlara yol açtı" diye yazdı.