Dünya

Kahire Havalimanı'nda gözaltına alınan gazeteciden haber alınamıyor

Gazeteciye hangi suçlamalar yöneltildiği bilinmiyor

01 Şubat 2019 12:04

T24 Haber Merkezi

Mısırlı gazeteci Ahmed Gamal Ziada'dan Kahire Havalimanı'nda gözaltına alındıktan sonra bir daha haber alınamadı. Ziada'nın arkadaşları ve Mısırlı aktivistler, gazetecinin "siyasi tutuklu" olarak alıkonulduğunu düşündüklerini belirttiler. 

Haber alınamayan gazetecinin kardeşi Ziada'nın 6 ay gazetecilik eğitimi aldıktan sonra Tunus'tan Mısır'a döndüğünü belirtti. Ancak Ziada, havalimanına inince gözaltına alındı. Gazeteciye hangi suçlamalar yöneltildiği bilinmiyor. 

Middle East Eye'ın haberine göre Ziada, başvurusu ile ilgili süreç için Basın Sendikası ile bir toplantıya gidiyordu. Ziada'nın ortadan kaybolmasında sonra başka bir gazeteci olan Eman Ouf, sendikalıları bir dilekçe imzalamaya çağırdı. Dilekçede sendika başkanından "tutuklandığı için görüşmelere katılamayan Ziada'nın sendikaya görüşmesiz alınması talep ediliyor. Dilekçede ayrıca Ziada'nın tutuklanması kınanıyor, Ziada'nın "zorla kaybedildiği" yazıyor ve sendikanın ilgili yetkililerden 30 yaşındaki gazetecinin serbest bırakılmasını talep etmesi isteniyor.

MEE'nin "Zorla Kaybolmaları Durdurun" hareketinden aktardığına göre Mısır'da Temmuz 2013 ve Ağustos 2018 arasında bin 530 kişi "zorla kaybedildi". Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi, CBS'e verdiği röportajda "Mısır'da hiç siyasi tutuklu olmadığını" söylemişti.