Gündem

Kaftancıoğlu: İstanbul'dan yanan umut ışığı birilerini rahatsız etti

17 yıl hapis istemiyle yargılanan CHP İstanbul İl Başkanı, " Geçmiş olsun" diyenlere, "Hukuk sistemine geçmiş olsun" yanıtı verdi

28 Haziran 2019 10:03

T24 İstanbul
Gonca Tokyol

CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu, 6 yıl önce yaptığı bazı sosyal medya paylaşımları nedeniyle bugün hâkim karşısına çıktı. Cumhurbaşkanı'na hakaret, Türkiye Cumhuriyeti devletini alenen aşağılama, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek ve terör örgütü propagandası yapmak iddiasıyla 37. Ağır Ceza Mahkemesinde 17 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan Kaftancıoğlu'nun duruşması, 18 Temmuz'a ertelendi. Hâkim, Kaftancıoğlu'nun avukatlarının ek savunma süresi talebini ilk olarak kabul etmezken; daha sonrasında ise bu talebi kabul ederek duruşmayı erteledi. 

TIKLAYIN - CHP'li milletvekilleri duruşmayı T24'e değerlendirdi

Duruşma çıkışında adliye önünde bir açıklama yapan Kaftancıoğlu, "6-7 yıl önce attığım tweetlerden dolayı ve en önemlisi 31 Mart zaferinden hemen sonra suçlanıyorum. Yıllar sonra bu söylemlerimin dava konusu edilmesinin tek bir sebebi var: O kaybetti, biz kazandık ve biz mevsimi başladı" dedi. 'Bir insan, kadın, anne ve hekim olarak toplumsal olaylara ilişkin tepkiler vermesinden daha doğal bir durum olamayacağını' ifade eden Kaftancıoğlu, "Meselenin özü şudur: İstanbul’dan yanan umut ışığı birini rahatsız etti. O biri halktan, sandıktan karşılık bulamadığı için şahsım üzerinden toplumsal muhalefete gözdağı vermek istiyor" diye ekledi. 

Kaftancıoğlu’nun duruşmasını Çağlayan Adliyesi önünde bekleyen çoğunluğu CHP’li bir grup da takip etti. Birkaç yüz kişilik grup ara ara “Hak, hukuk, adalet” sloganları attı. CHP'li vekiller, il başkanları, STK temsilcileri ve sanatçı Fazıl Say da Kaftancıoğlu'na destek için adliye geldi. CHP'li Muharrem Erkek ve Sezgin Tanrıkulu dava öncesi açıklamalarda bulundu. Kaftancıoğlu duruşmasına sadece avukatlar, milletvekilleri ve sarı basın kartı sahipleri alındı. Aralarında Eşber Yağmurdereli’nin de bulunduğu çok sayıda avukat salonun dışında kaldı.

Avukat Ömer Kavili salondan çıkarıldı: Hâkim 'sanık Ömer' diyor, içine doğdu herhalde

Reddi hâkim talebine ilişkin karar verilmeden duruşmaya devam edildiği için mahkeme salonunda tartışma çıktı. Hâkimin, avukatların duruşma düzenini bozduğunu iddia ederek salondan çıkarılacaklarını söylemesi salonda gülüşmelere sebep olurken; ardından avukat Ömer Kavili söz almadan konuştuğu gerekçesiyle salondan çıkarıldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'le birlikte salondan çıkan Kavili,  “Hâkim 'sanık Ömer' diyor, içine doğdu herhalde” ifadesini kullandı. 

Müşteki avukatı, Kaftancıoğlu'nun tweetlerine ilişkin açıklama yaptığını fikrinin değişmediğini söylediğini vurguladı ve reddi hakim talebinin reddedilmesini istedi.

Savunma avukatı, "Müşteki makamı iddia makamının yerine geçmiştir, katılma talebi konusunda neden bizim görüşümüzü almadınız? Usül olarak hatadır, kanun nezdinde yok hükmündedir" dedi.

Ara karar müzakeresi için 15 dakika ara verildi.  Duruşma 18 Temmuz'a ertelendi ve savunma için ek süre verildi.

Kaftancıoğlu: Hukuk sistemine geçmiş olsun

Duruşma salonundan alkışlar eşliğinde çıkan Kaftancıoğlu, kendisine "Geçmiş olsun" diyenlere "Hukuk sistemine geçmiş olsun" yanıtını verdi. Daha sonra adliye önünde bir açıklama daha yapan Kaftancıoğlu, şunları söyledi:

"Bu sıcağın altında destek için gelenlere teşekkür ediyorum. Herkesin yapacağı daha önemli işleri varken bu davada biz bir araya gelmek zorunda kaldık. Soruşturma aşamasından, iddianamenin oluşturulmasına kadar baştan sona hukuksuz bir süreçle karşı karşıyayız. Öncelikle kamuoyunun böylesine bir meseleyle meşgul edilmesinden vicdanen rahatsızlık duyduğumu ifade etmek istiyorum.

"O kaybetti, biz kazandık ve biz mevsimi başladı"

Hakkımda hazırlanan iddianamedeki suçlamaları asla kabul etmiyorum. Burada yargılanması gerekenler yargıya emir ve talimat  verenlerdir. 6-7 yıl önce attığım tweetlerden dolayı ve en önemlisi 31 Mart zaferinden hemen sonra suçlanıyorum. Yıllar sonra bu söylemlerimin dava konusu edilmesinin tek bir sebebi var: O kaybetti, biz kazandık ve biz mevsimi başladı.

Benim öncelikle bir insan, bir kadın, bir anne, bir hekim ve bir siyasetçi olarak toplumsal olaylara ilişkin tepkiler vermemden daha doğal bir durum olamaz. İstanbul'dan yanan umut ışığı birilerini rahatsız etti. Ben yazdıklarımın ve söylediklerimin bir suç olmadığını tam tersi bu suçu işleyenleri kamuoyu önünde açık, net göstermek ve teşhir etmek olduğunu düşünüyorum. Bunun da asli siyasi ve toplumsal sorumluluğum olduğunu savunuyorum.

Soruşturma dosyası İl Başkanı olmamdan hemen sonra, iddianame 31 Mart'tan sonra hazırlandı. 23 Haziran seçimlerinin hemen ardından hâkim karşısına çıktım. Tüm hukuki haklarımı sonuna kadar savunacağım. Ek süre talep ettik. Her ne kadar zorlansak da... Yine yargı hızlı çalışarak 18 Temmuz'a gün verdi. Ben bu yüzden bu mevsime biz mevsimi diyorum." 

CHP'li Tanrıkulu: Amaç kazanılmış seçim şahsında Kaftancıoğlu'ndan hesap sormaktır

Sezgin Tanrıkulu soruşturmanın açıldığı ve iddianamenin hazırlandığı  tarihlere dikkati çekerek, " Bütün bu tarihler ve iddianamenin içeriği sonuçta bu yargılamanın adil ve dürüst yapılmayacağını ortaya koydu. Bugün heyet de ilk başta ek süre vermeyerek, sonra da süre vererek tutumunu ortaya koydu. Bu dava siyasi bir davadır. Dava, 6 yıl önceki suç konusu olmayan tweetler nedeniyle açılmıştır. Amaç İstanbul'da kazanılmış seçim şahsında Canan Kaftancıoğlu'ndan hesap sormaktır. Ama başaramayacaklar" dedi.

CHP'li Şeker: Adalet Sarayı'nı baskı için kullanıyorlar

Davaya ilişkin görüş bildiren CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, "Bugün bir yargılama, tırnak içinde bir yargılama gerçekleşti. Bu yargılamanın içeriği ne? 6-7 yıl önce atılmış olan tweetlerden mağdur olduğunu iddia edenler bir şikâyette bulunmuşlar. Bu seçim sürecinde de bu yargılama başlatıldı. Halka gözdağı vererek iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Zulümle, baskıyla abat olunmaz. İktidar olanaklarını bir bir kaybediyorlar.İktidar araçlarından Adalet Sarayı'nı da baskı için kullanıyorlar" ifadesini kullandı.

CHP'li Ağbaba: Yargılama saray hâkimleri tarafından yapılıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "2011 yılından beri milletvekiliyim. Maalesef sürekli adliyelerdeyiz. Yargılamaları saray hâkimleri tarafından yapılıyor. Ortada suç yok, 6-7 yıl önce atılan tweet var. Muhalefeti susturma yönelik bir hareketle karşı karşıyayız. Maalesef hâlâ FETÖ'yü kötü kopya ederek yargılamalar devam ediyor. Hafta başı Silivri'de Gezi Davası izledik. Oradaki kepazeliklerin bir yansıması da burada. CHP'yi susturmaya çalışıyorlar. Bugün de hukukun yanında yer almaya devam edeceğiz. Saray'ın adliyesi, hâkimleri CHP'yi, Canan Kaftancıoğlu'nu susturamayacak. Parti olarak da Canan Kaftancıoğlu'nun arkasındayız"  dedi.