Dünya

Kafkas savaşçısı Hacı Murat'ın kafatası, 167 yıl sonra akrabalarına teslim edilecek

Kafatası, St. Petersburg'daki Kunstkamera müzesinde sergilenmişti

05 Şubat 2019 12:08

Gerçek yaşam öyküsü Tolstoy'un aynı adlı romanına da konu olan, Avar kökenli Kafkasyalı savaşçı Hacı Murat'ın torunları, dedelerinin 167 yıl önce bedeninden ayrılan kafatasının kendilerine verilmesini bekliyor. Lev Tolstoy’un büyük büyük torunu Vladimir Tolstoy, Hacı Murat’ın kafatasının Dağıstan’da gömülmek üzere akrabalarına teslim edilmesini kabul ettiğini duyurdu.

Şeyh Şamil ile birlikte Kafkasya'da Rus İmparatorluğu ordularına karşı savaşan Hacı Murat, 1852 yılında Rus birlikleri tarafından öldürülmüş, daha sonra başı kesilerek başkent St. Petersburg'a, İmparatora gönderilmişti. Kafatası, ilerleyen yıllarda bir süre St. Petersburg'daki Kunstkamera müzesinde sergilenmişti.

türkrus’un haberine göre, Hacı Murat ile ilgili roman yazan Lev Tolstoy'un büyük büyük torunu Vladimir Tolstoy, 21 Ocak günü bir açıklama yaparak yetkililerin Hacı Murat'ın kafatasının Dağıstan'da gömülmek üzere akrabalarına teslim edilmesini "prensipte" kabul ettiğini duyurdu. Buna göre, kafatası ileri bir tarihte Mahaçkaleli yetkililere teslim edilecek.

Kafkasyalı liderin kalıntılarının memleketine geri dönmesini sağlamak amacıyla 2015'te Vladimir Tolstoy'un başkanlık ettiği bir komite kurulmuştu.

Hacı Murat'ın mirasçısı Magomedarip Hacımuradov büyük büyük dedesinin kafatasını toprağa vermenin tüm ailesinin en büyük hayali olduğunu söyledi. Ünlü savaşçının başsız bedeni bugün Azerbaycan sınırları içerisinde kalan Kah şehrinde gömülü.

Kunstkamera yetkilileri koleksiyonlarında 457 kafatası olduğunu açıkladı. Bu kafataslarının büyük bir bölümü Çarlık zamanı yakalanıp öldürülen etnik grup liderlerine ait. Kafatasları bu kişilerin öldürüldüğüne kanıt olarak Çar'a sunuluyordu.