Gündem
BBC Türkçe

Kadınları üst düzey görevlere atamamak için öne sürülen başlıca 10 bahane

İngiltere'de cinsiyet eşitliği konusunda hazırlanan bir rapora göre Londra Borsası'nda işlem gören bazı şirketlerin yönetim kurullarına kadın atanmaması için "Kadınlar uyum sağlayamıyor, zorluklarla başa çıkamıyor, karmaşık sorunlar karşısında sıkıntı yaş

31 Mayıs 2018 12:12

"Kadınlar uyum sağlayamıyor, zorluklarla başa çıkamıyor ve 'karmaşık sorunlar' karşısında sıkıntı yaşıyor."

İngiltere'de cinsiyet eşitliği konusunda hazırlanan bir rapora göre bunlar, Londra Borsası'nda işlem gören bazı şirketlerin yönetim kurullarına kadın üyelerin atanmaması için öne sürülen nedenlerden sadece bazıları.

Hükümetin desteklediği araştırmada durum "şok edici" diye tanımlandı.

Bir İngiliz bakan da bahaneleri "acınası" bulduğunu söyledi.

İngiltere hükümeti, ülkenin en büyük 350 şirketindeki yönetim kurullarının en az üçte birinin 2020 itibariyle kadınlardan oluşmasını istiyor.

Raporda ise durumun net bir şekilde iyileştiği belirtilirken, bazı şirketlerin bu konuda ayak sürüdüğü ve cinsiyet eşitliği konusunda sözlü taahütlerden öteye gitmediği görülüyor.

Kadınları yönetim kurullarına atamamak için öne sürülen başlıca 10 neden şöyle;

Bu bahaneler Londra Borsası'nda işlem gören 350 şirketin bazı yönetim kurulu başkanları ve yöneticilerinden geldi.

Danışmanlık Kuruluşu Business in the Community'den Amanda Mackenzie "Bu bahaneleri gördüğünüzde yılın 2018 değil 1918 olduğunu düşünüyorsunuz. Bir komedi filminin senaryosu gibi ama gerçek. Bununla kesinlikle mücadele edip, son vermeliyiz" dedi.

2011'de Londra Borsası'nda işlem gören 350 şirketin 152'sinin yönetim kurulu sadece erkeklerden oluşuyordu. 2017'de bu sayı 10'a indi.

Ancak araştırmayı yapan Sir Philip Hampton, şirketlerin hala 2020 hedefine ulaşmaktan çok uzak olduğunu söyledi.

Hampton "Bu bahaneleri birkaç yıl önce sık sık duyuyorduk. Şu anda çok daha az duyuyoruz. Ancak iş dünyasının liderleri sıcak destek mesajları vermekle birlikte, üst düzey görevlere kadınları atamak için çok az şey yapıyor ya da sessizce ilerlemey engel oluyorlar" dedi.

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir