Spor

Kadınlar Tenis Birliği: Kortta üstünü çıkartan kadın tenisçiye uyarı verilmesi adil değil

"Burada hiçbir saygısızlık yok"

30 Ağustos 2018 16:26

Kadınlar Tenis Birliği (WTA), Amerika Açık Tenis Turnuvası sırasında bir kadın tenisçinin kortta ters giydiği t-shirtünü çıkarttığı için uyarı almasına tepki gösterdi. WTA, turnuva kurallarının "adil olmadığını" kaydetti.

Turnuvayı düzenleyen ABD Tenis Federasyonu (USTA) ise, "kural ihlali" gerekçesiyle alınan karardan üzüntü duyduklarını açıkladı.

New York'ta düzenlenen maçta, 28 yaşındaki Fransız tenisçi Alize Cornet ikinci ve üçüncü setler arasındaki molada t-shirt'ünü ters giydiğini fark etti. Kameralara sırtını dönen Cornet, saniyeler içinde üstünü çıkarıp düzeltti ve bu arada siyah sporcu sütyeni çok kısa süre göründü.

Danimarkalı hakem Christian Rask, bu hareketi 'kural ihlali' saydı.

USTA yetkilileri bu yönde bir kurallarının olmadığını kaydetti.

Cinsiyetçilik tartışmaları

Karar, sporda cinsiyetçilik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.

Sosyal medyada bazı kullanıcılar erkek tenisçilerin üstsüz gezmesinin kural ihlali olmamasının çifte standart olduğunu savundu.

Hakemin Uluslararası Tenis Federasyonu'nun düzenlediği Grand Slam tenis turnuvası kuralları kapsamında bu uyarıyı verdiği belirtiliyor.

New York'ta düzenlenen karşılaşma sırasında hava sıcaklığı 38°C'ye ulaşmış, nem nedeniyle oyuncular ve seyirciler zor anlar yaşamıştı. Tenis şampiyonu Novak Djokovic ve birçok diğer erkek tenisçi, turnuva sırasında aşırı sıcak nedeniyle üstlerini çıkardı.

USTA'nın açıklamasında, tüm tenisçilerin oyuncu sandalyesinde üstünü değiştirebileceği vurgulandı.

Açıklamada "Neyse ki Cornet sadece uyarı aldı ve ceza almadı. Kadın oyuncular isterlerse t-shirtlerini korta daha yakın, uygun bir özel bir alanda da çıkarabilirler. Bu durumda korttan çıkmaları, tuvalet molası olarak değerlendirilmeyecektir" denildi.

'Burada hiçbir saygısızlık yok'

Kadın tenisçiler karara tepki gösterirken, Kadınlar Tenis Birliği de "Alize yanlış bir şey yapmadı" açıklamasında bulundu.

İngiliz Times gazetesinin haberine göre, eski dünya şampiyonu Victoria Azarenka "Bence bu saçmalık. Burada hiçbir yanlışlık yok. Hiçbir saygısızlık yok" derken, Avustralyalı eski tenis şampiyonu Casey Dellacqua da, kararı "saçma" olarak niteledi.

Kadınlar, turnuva yetkililerinin özür dilemesini ise memnuniyetle karşıladı.