Gündem

Kadınlar Mahsa Amini için bir arada: İran’daki molla rejimiyle Türkiye’deki saray rejimi... Hayatımızı koca bir hapishaneye çevirmeye çalışıyorlar

"Sokaklara çıkıyoruz, haklarımıza yönelen saldırıları, kazanımlarımızı gasp etmelerini engelliyoruz. Ve çok iyi biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak"

16 Eylül 2023 20:21

İran’da ahlak polisi tarafından başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybeden 22 yaşındaki Mahsa Jîna Amini, ölüm yıldönümünde birçok şehirde yapılan eylemlerle anıldı.

İstanbul’da Kadıköy Beşiktaş İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar “Mahsa Jîna Amini için her yerde özgürlüğü örüyoruz” diyerek basın açıklaması düzenledi.

Mahsa Amini’nin öldürülmesinin ardından İran’daki mücadelelerin büyüdüğü vurgulanan açıklamada,  protestolar sırasında birçok kadının sokakta özellikle gözünden hedef alınarak vurulduğu, yaralandığı, öldürüldüğü belirtildi.

Kadınların bugün İran’ın birçok kentinde, başörtülerini her şeye rağmen çıkarttıkları vurgulanan açıklamada, şöyle denildi:

TIKLAYIN - Mahsa Amini: Ölümünün 1. yılında, güvenlik güçleri olası protestolara karşı önlemleri artırdı

“İran’da kadınların mücadelesi farklı boyutlarıyla sürüyor ve sınırları aşmaya devam ediyor. Bizler de Mahsa Amini’nin öldürülmesinden sonra İran’da büyüyen direnişi selamlamak, İranlı kadınlarla dayanışmak için Türkiye’de sokaklara çıktık. Bugün bir kez daha yan yanayız. İran’da Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz.

Erkek şiddetine karşı mücadelemizle kazandığımız yasalar, boşanma hakkımız, sokakta ne giydiğimiz, gece kaçta eve döndüğümüz, ne içtiğimiz, cinsel yönelimimiz, cinsiyet kimliğimiz, insanca, güvenceli bir yaşam hakkımız hepsi tehdit altında.

İran’daki molla rejimiyle Türkiye’deki saray rejimi tüm sıklığıyla devam ediyor. Hayatımızı koca bir hapishaneye çevirmeye çalışıyorlar. Bazen nefes almakta zorlandığımızda bizi mücadelemiz ve dayanışmamız yan yana getiriyor. Sokaklara çıkıyoruz, haklarımıza yönelen saldırıları, kazanımlarımızı gasp etmelerini engelliyoruz. Ve çok iyi biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak. Dünyanın her yerinde özgürlük mücadelemize devam edeceğiz.”