Gündem

Kadınlar, gazeteci Ayşe Düzkan için Yoğurtçu Parkı'nda bir araya gelecek

108 gündür cezaevinde bulunan Düzkan'ın, açık cezaevine sevk edilmesi talebine yanıt verilmiyor

17 Mayıs 2019 10:40

Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevinde bulunan ve açık cezaevine sevk edilmesi gereken gazeteci Ayşe Düzkan'ın cezaevi idaresine yaptığı başvurulara yanıt verilmiyor. Kadınlar, 18 Mayıs Cumartesi günü Yoğurtçu Parkı’nda, 108 gündür cezaevinde olan Ayşe Düzkan için buluşacaklar. “Ayşe neden hâlâ içeride?” diye sormak, yargılanan, tutuklanan, özgürlüklerinden mahrum bırakılan gazetecilerin hak mücadelelerine dikkati çekmek ve adalet peşinde oldukları için tutuklu olan diğer kadınları unutmadıklarını göstermek amacıyla bir araya gelecekler. Ayrıca kadınlar 17 Mayıs, Cuma günü de sosyal medya eylemi yapacaklar.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Nöbetçi Genel Yönetmenliği kampanyasına katılan gazeteci Ayşe Düzkan, aldığı 1 yıl 6 aylık hapis cezasının onanması ardından cezaevine girdi. 29 Ocak tarihinden bu yana Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde bulunan Düzkan'ın yasal prosedüre uygun olarak açık cezaevine gönderilmesi yönündeki başvurularına yanıt verilmedi.

Avukat itiraz etti

Konuya ilişkin cezaevi idaresine 2 dilekçeyle başvurmasına rağmen yanıt alamayan Düzkan, avukatı Özcan Kılıç aracılığıyla Bakırköy İnfaz Hakimliği'ne itirazda bulundu. Kılıç dilekçesinde, Düzkan'ın 29 Ocak'tan itibaren Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunduğunu, açık cezaevine ayrılması için gerekli süreyi çoktan aştığına yer verdi. Dilekçede, Düzkan'ın mahkumiyetine ilişkin suçlamanın "propaganda" olduğu kaydedildi.

Neden Yoğurtçu Parkı?

32 Yıl önce, Çankırı Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimi Mustafa Durmuş’un bir kadının boşanma talebini, "Kadının karnından sıpayı, sırtından sopayı eksik etmeyeceksin!" diyerek reddettiğinin ortaya çıkmasının ardından, kadınlar önce protesto telgrafları çekmiş, ardından toplu olarak adliyelere gidip dava dilekçeleri vermiş, en sonunda da bu yürüyüşü örgütlemişlerdi.

Türkiye’de, kadınların ilk kitlesel yürüyüşü, 17 Mayıs 1987’de, Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda gerçekleşmişti. “Dayağın çıktığı cenneti istemiyoruz”, “Haklı dayak yoktur”, “Dayak aileden çıkmadır” sloganlarıyla İstanbul Kadıköy İskelesi’nde buluşan kadınlar, Yoğurtçu Parkı’nda bir miting düzenlemişlerdi.

18 Mayıs Cumartesi günü, Ayşe Düzkan için bir araya gelecek olan kadınların Yoğurtçu Parkı’nı seçmelerinin özel bir nedeni var: ‘Dayağa Karşı Yürüyüş’ün 32’inci yıldönümü ve 1987 Yılında, Yoğurtçu Parkı’nda kurulan feminist kürsüde konuşan kadınlardan birisi Ayşe Düzkan’dı.