Yaşam

Kadın heykel nereye yakışır?

Belediye Başkanı'nın kadın heykelini “Devlet dairesi önüne kadın heykeli yakışmaz” diye kaldırması tepkilere neden oldu.

29 Ağustos 2009 03:00

Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’un, Belediye binası girişindeki iki kadın heykelini “Devlet dairesi önüne kadın heykeli yakışmaz” diye kaldırması tartışma yarattı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen, açıklamayla başlayan tartışmayı kısır bulsa da “Heykel kaldırmak çok yanlış” dedi. AKP’li Canan Kalsın ise Adalet Bakanlığı önündeki kadın heykelini hatırlatarak Bozkuş’a tepki gösterdi.

HaberTürk gazetesinin haberine göre, önceki AKP’li Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu döneminde kentin çeşitli yerlerine dikilen heykelleri yerlerinden söktüren şimdiki AKP’li Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, kadın heykellerinin kaldırılmasına ilginç bir gerekçe getirdi. Bozkuş, belediye binasının girişindeki iki kadın heykelinin kaldırılmasıyla ilgili olarak, “Devletin temsil edildiği bir resmi dairenin kapısında kadın figürleri hoş durmuyordu” dedi.

Sözen’den garip savunma

Radikal’in sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkan Yardımcısı Edibe Sözen ise heykellerin kaldırılması uygulamasının çok yanlış olduğunu söyledi. Yönetim değiştiğinde heykellerin değişmemesi gerektiğini ifade eden Sözen, “Eğer böyle bir karar alınacaksa belediye meclis üyelerinin alacağı bir karar olmalı. Bir kamuoyu araştırması yapıldı mı? ‘İnsanlar bu estetik görüntüden memnun değil.’ Ama belediye meclisiyle bu kararı aldıysa o zaman bir şey diyemem” dedi.

Sözen, Belediye Başkanı Bozkuş’un, sözlerinin hatırlatılması üzerine ise “‘Başkan kadın olduğu için kaldırdı...’ Bu tartışmaların ne kadar kısır tartışmalar olduğunu biliyoruz. İki unsur önemli: Tek başına karar alamayacağı, belediye meclisi ile karar alabileceği. Öbür türlü yerel yönetici ilkelelerine uymuyor demektir zaten” diye konuştu.

AKP Ankara Milletvekili Canan Kalsın ise “Ankara’da Adalet Bakanlığı’nın girişinde adaletin temsilcisi olan bir kadın heykeli var” diyerek Bozkuş’a tepkisini dile getirdi. Kalsın, “Estetik kaygılarla, ‘yakışmamış’ derse belki olabilir. O zaman genel kanaat olarak paylaşabilirim. Ama heykelleri görmediğim için bunu da söyleyemem. Eğer halkı rahatsız edecek bir durum varsa bir belediye başkanı bunu değerlendirebilir. Bence bu (Bozkuş’un sözleri) biraz kültürle alakalıdır” dedi.