Gündem

Kadın Dayanışma Vakfı raporu: Yoksulluk nafakalarının yüzde 44'ü ödenmiyor

01 Ekim 2024 07:40

T24 Haber Merkezi

Yoksulluk nafakasının düzenlenmesi, Türkiye siyasetinde sürekli bir tartışma konusu olarak kalmaya devam ediyor. Kadın Dayanışma Vakfı'nın yayınladığı rapora göre, ortalama yoksulluk nafakası bin 179 TL olmasına rağmen, ödenmeyen nafakalar asıl problemi oluşturuyor. Raporda, 100 nafakadan 44'ünün ödenmediği belirtiliyor.

Yoksulluk nafakası, "boşanmış mağdur babalar" kavramıyla zaman zaman gündemde tutulmaya çalışılıyor. Meclis’in yeni dönemde de gündem maddelerinden biri olan bu konu, Türk Medeni Kanunu'nun 175. maddesinde düzenlenmiş, boşanma sonucu yoksulluğa düşecek tarafın, kusuru daha ağır olmamak kaydıyla diğer taraftan mali gücüne göre süresiz nafaka talep etme hakkını içeriyor.

BirGün'ün aktardığına göre, yapılan araştırmalar ve incelemeler, icra yoluyla tahsil edilen nafakaların oranı yüzde 38 iken, bu dosyaların yüzde 70'inde tam tahsilat gerçekleştiğini gösteriyor.

Raporun sonuç kısmında, yoksulluk nafakası sorunlarının temelinde cinsiyet eşitsizliği ve toplumsal hiyerarşinin yattığı vurgulanırken, kadınların toplumsal ve ekonomik hayatta daha aktif rol alabilmeleri için önemli bir destek olduğu belirtiliyor.


Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?