Dünya

Britanya'da onlarca kadın cerrah, ameliyat sırasında cinsel tacize uğramış

12 Eylül 2023 12:51

T24 Dış Haber

Britanya'nın Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) personelinin, kadın cerrahlar da dahil olmak üzere büyük bir kısmının cinsel tacize uğradığı belirtildi. BBC, ameliyathanede tacize uğrayan kadın cerrahlarla görüştü.

Ameliyathanede kıdemli erkek cerrahların, terli alınlarını kadın cerrahların göğüs bölgelerine sildiklerine dair ifadelere rastlandı. Kraliyet Cerrahlar Koleji, 'bulguların şok edici' olduğunu söyledi. 

Exester Üniversitesi ve Surrey Üniversitesi tarafından yürütülen araştırmada, kadın cerrahların yaklaşık üçte ikisinin cinsel tacizin direkt olarak hedefi olduğunu, ve üçte birinin de son beş yılda meslektaşları tarafından cinsel tacize uğradığı sonucuna ulaşıldı. 

Kadınlar, olayların bildirilmesinin kariyerlerine zarar vereceğinden korktuklarını ve Ulusal Sağlık Hizmetleri'nin harekete geçeceğinden emin olmadıklarını söyledi. 

Mağdurlardan biri olan Judith, kariyerinin henüz başında ve ameliyathanede en az kıdeme sahip olan kişiyken, kıdemli bir erkek cerrah tarafından cinsel tacize uğradığını anlattı. Terleyen cerrahın sürekli olarak terli kaşlarını kendisinin dekolte bölgesine sildiğini anlatan Judith, kendisine bir havlu vermeyi teklif ettiğinde bunu reddettiğini söyledi. 

Judith, bunun ameliyathanenin ortasında başına geldiğini ancak cinsel tacizin boyutunun tüm hastanenin ötesine uzandığını da sözlerine ekledi. 

Bu tür davranışların etrafında bir sessizlik kültürünün yaygın olduğu kabul edilmekte. Tamamen anonim olarak araştırmaya katılan bin 434 sağlık personelinin yanıtlarına göre; 

- Kadınların yüzde 63'ü meslektaşları tarafından cinsel tacizin hedefi oldu.
- Kadınların yüzde 30'u bir meslektaşı tarafından cinsel saldırıya uğradı.
- En az 11 tecavüz olayı bildirildi. 
- Kadınların yüzde 93'ü ve erkeklerin yüzde 80'i cinsel suistimale tanık oldu. 

Exeter Üniversitesi'nden Dr. Christopher Begeny, bulguların halkın cerrahi mesleğine olan güvenini sarsacağını söyledi.