Seçim 2024

Kadın adayı reddettiği iddiası ile başladı, fotoğraf karesi tuzu biberi oldu: DEM, Batman Eş Başkan adayını azletti

13 Mart 2024 10:56

“Eş başkan“ istemediği iddiasıyla il örgütü ile tartışmalı durumdayken HÜDA-PAR adayı ile görüntü vermesi sonrası hakkında inceleme başlatılan DEM Parti’nin Batman Eş Başkan adayı Mehdi Öztüzün, parti yönetimi tarafından adaylıktan azledildi.  Batman Kurumlar Koordinasyonu adına yapılan açıklamada, "Mehdi Öztüzün'ün partimiz ve kurumlarımız ile herhangi bir bağı kalmamıştır. Öztüzün’ün belediye eşbaşkan adayımız olmadığını kamuoyuna duyuruyoruz" denildi. Açıklamada , Öztüzün’ün, “Partinin kadın özgürlük mücadelesinin önemli bir kazanımı olan ve dünya demokrasi tarihine geçen eşbaşkanlık sistemine“ itiraz ettiği ifade edildi. Partisi tarafından adaylıktan alınmasına “Bitmedi, bu kavga sürecek…“ sözleri ile karşılık veren Öztüzün, arı kovanına çomak sokmaya çalıştığını söyledi.

Batman‘da DEM Parti’nin belediye başkanlığı ön seçimlerinde yüzde 80 delege oyu ile, açık ara farkla birinci gelen, Abdullah Öcalan’ın avukatlarından biri olan Mehdi Öztüzün ile parti il teşkilatı arasında yaşanan sorun Yüksek Seçim Kurulu’na kadın adayın adının verilmesi ile başladı. YSK’ya kadın adayın adının verilmesine karşı çıkan Öztüzün ile parti il yöneetimi arasında yaşanan tartışma HÜDA-PAR adayı Serkan Ramanlı ile Batman Petrolspor maçında birlikte görüntü vermesi ile büyüdü. Ramanlı’nın maç devam ederken Öztüzün’ün yanına gidip elini sıkması parti tabanında tepki çekmişti. Geçmişte DEM ile HÜDA-PAR arasında yaşanan ve kan davasına dönüşen çatışmalı süreç nedeniyle iki parti arasında temas yoktu.

TIKLAYIN - DEM Parti ile HÜDA PAR’ın Batman adaylarının yan yana maç izlemesi rahatsızlık yarattı

HÜDA-PAR adayı Ramanlı’nın Öztüzün’ün yanına gitmesi sadece Batman’da değil Doğu ve Güneydoğu’da da tartışma konusu oldu. DEM Parti tarafından kısa süre önce yapılan açıklamada, birlikte görüntü verilmesi “Kabul edilemez“ olarak değerlendirilerek Öztüzün hakkında inceleme başlatıldığı belirtilmişti. HÜDA-PAR adayı Ramanlı’nın DEM adayı Öztüzün’ün yanına giderek birlikte görüntü vermesi DEM Parti tabanında,  “Seçim yatırımı“ ve “Provokasyon“ olarak da değerlendirildi. Konu ile ilgili tartışmalar sürerken Ramanlı‘nın bu kez DEM Parti seçim bürosuna giderek partililerle sohbet etmesi sosyal medyaya yansıdı.

İki hafta süre ile devam eden incelemeden Öztüzün için “İhraç“ kararı çıktı.

Batman Kurumlar Koordinasyonu adına yapılan açıklamada, "Mehdi Öztüzün'ün partimiz ve kurumlarımız ile herhangi bir bağı kalmamıştır. Öztüzün’ün belediye eşbaşkan adayımız olmadığını kamuoyuna duyuruyoruz" denildi.

“Kişisel ikballerine tehlike olarak gördüler“

DEM Parti Batman İl Örgütü binasında konuya ilişkin düzenlenen toplantıya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), TUAY-DER, Barış Anneleri Meclisi, Gençlik Meclisi, Bahar Kültür Merkezi ile çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı. Kurumlar adına okunan ortak basın metni ise DEM Parti Batman Eşbaşkanı Songül Korkmaz okudu. Mehdi Öztüzün’ün  DEM Parti’nin belediye başkan adayı olmadığı ifade edilen açıklamada, azil nedeni ağırlıklı olarak “Kadın eşbaşkan adayına karşı olması“ olarak gösterildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Halkımız ve partimiz açısından önemli bir seçim sürecinin içindeyiz. Partimiz bu sürece hazırlanırken 31 Mart Yerel Seçimlerinde Belediye Eşbaşkan adaylarımızın halk oylamasıyla seçileceğini kamuoyuna açıklamış ve adaylarımız büyük bir şeffaflıkla halk tarafından belirlenmiştir. İddialı olduğumuz 90 seçim bölgesinde 100 bini aşkın delegasyon oy kullanarak tercihte bulunmuştur. Halkın iradesinin tam yansıması için iki turlu seçim sonucunda birinci olan tüm aday adaylarımız partimizin adayları olarak açıklanmış, halkımız büyük bir katılım ve coşkuyla demokrasi şöleni olarak gerçekleşen ön seçimi sahiplenmiştir. Halkımızın parti; partimizin halk olduğu gerçeğinden rahatsız olan bazı kişi ve çevreler bu büyük demokrasi örneğini iktidar ve kişisel ikballerine tehlike olarak görmüş ve büyük halk kenetlenmesine karşı bir saldırı kampanyası başlatmıştır.

“Asla taviz verilmeyecek“

Kadın özgürlük mücadelemizin önemli bir kazanımı olan ve dünya demokrasi tarihine geçen eşbaşkanlık sistemi partimiz açısından asla taviz verilmeyecek bir devrimdir. Partimizin her kademesinde uygulanan bu ilke seçimler için de geçerlidir. Yerel yönetimlerin herhangi bir kademesine seçilmek için partimize başvuran her aday adayı bu ilkeyi kabul ederek başvuru yapmıştır. Partimizin programında, halk oylaması yönetmeliğinde bu husus açıkça ifade edildiği gibi kurullarımızca 31 Mart Seçimleri için aday adaylarıyla yapılan mülakatlarda da bu husus açıkça ifade edilmiş ve tüm aday adayları eşbaşkanlık ilkesini kabul ettiklerini beyan etmiştir. Bize başvuran tüm aday adaylarımız, ‘eşbaşkanlık’ için başvurmuştur.

“Belediye başkanı olmada ısrar etti”

Halk oylamamız büyük bir başarıyla sonuçlandıktan sonra Batman Belediye Eşbaşkan adayı olarak seçilen Mehdi Öztüzün beyanının aksine bir tutumun içine girmiştir. İl örgütümüz ve merkezi komisyonlarımızın tüm çözüm çabalarına rağmen bizim açımızdan kadın iradesinin yok sayılması ve eşbaşkanlık ilkemizin reddi anlamına gelen ‘Belediye Başkanı’ olma tutumunda ısrar etmiştir.

Partimizin sorunları parti mekanizmalarında çözme çabalarına karşı Öztüzün, sanal medya üzerinden kültürümüze ve parti disiplinine aykırı tutum ve pratiğinde ısrar etmiş; adeta partimize, değerlerimize karşı bir karalama kampanyası başlatmıştır

“Bağımız kalmamıştır”

Gelinen aşamada partimize, yurtseverlik kültürümüze ve kadın iradesine karşı tutumu nedeniyle Mehdi Öztüzün ile partimiz ve kurumlarımız ile herhangi bir bağı ve ilişkisi kalmamıştır. Öztüzün’ün belediye eşbaşkan adayımız olmadığını kamuoyuna duyuruyoruz.“

Açıklamada, HÜDA-PAR’dan ise isim vermeden söz edildi. Karanlık yapıların partiye ve değerlerine yönelik özel ve psikolojik saldırılarına zemin sunmakla suçlanan Öztüzün‘den, “kişisel ikbalini öncelemiş, çoğunlukla seçim çalışmalarına katılmaktan imtina etmiştir“ diye söz edildi.

“Arı kovanına çomak sokmaya çalıştık“

Öztüzün ise suçlamalara sosyal medya hesabı X’ten yanıt verdi. Öztüzün, “Bitmedi bu kavga sürecek… Bu talan düzeni (sektörleşen siyasi yapı) yıkılıncaya dek...“ başlığı altında şu ifadelere yer verdi:

“Yoksul halklarımızın çıkarları dışında hiçbir düşüncemiz olmadı. Çocuklarının ölmesini engellemeye çalıştık. Şimşekleri üzerimize çekeceğimizi biliyorduk. Beceremedik burjuva siyasetini. Yoksullar, düşman olmayın, savaşmayın demeye çalıştık. Budur suçumuz. Ceza mı? Seve seve çekeriz. Bilen bilir bizi; arı kovanına çomak sokmaya çalıştık. Başaramadık maalesef. Yoksul halk çocukları ölürken, birileri zenginleşip mevki sahibi oluyorsa, bizim başarısızlığımızdadır. Halklarımızdan özür diliyoruz. Halkımız en iyi hakemdir...”