Gündem

Kadıköy'deki Boğaziçi Üniversitesi eylemi sebebiyle yargılanan 7 sanığın yurtdışı yasağı kaldırıldı

Duruşmaya katılmayan 2 sanık hakkında ise zorla getirme kararı çıkarıldı

20 Ekim 2021 16:58

Kadıköy'de 2 Şubat'ta gerçekleşen Boğaziçi Üniversitesi eylemlerinde polis aracına tekme ve polis memurlarına taş-sopa attığı iddiasıyla haklarında 11'er yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 9 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme duruşmaya katılan 7 sanık hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Duruşmaya katılmayan 2 sanık hakkında ise zorla getirme kararı çıkarıldı.

Anadolu 60. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Necmettin E., Yunus K., Akın K., Murat D., Ömer Ş. Ozan Ç. ve Hasan H. katıldı. Duruşmada sanık avukatları da yer aldı. 

"Tüm bu sürecin içinde mağdur olan taraf varsa o da biziz"

Sanık Necmettin E. savunmasında protesto eyleminde Valilik yasağı olduğunu bilmediğini, eylemi sonradan öğrendiğini söyledi. Necmettin E. eylem sırasında kimseye kötü bir saldırısı olmadığını iddia ederek "Hazırlandığım üniversite sınavına giremedim, tüm bu sürecin içinde mağdur olan taraf varsa o da biziz. Üzerime atılı suçlamaları kabul etmiyorum" dedi. 

Diğer sanıklar da eylemin barışçıl bir eylem olduğunu öne sürerek üzerlerine atılı suçlamayı kabul etmediklerini beyan etti. Sanık avukatları müvekkilleri hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını talep etti.

Adli kontrol tedbiri kaldırıldı

Ara kararını açıklayan mahkeme, sanıkların ön ve yan cephelerden portre resimlerinin çektirilerek UYAP sistemine yüklenmesine ve sanıklar hakkındaki yurt dışı çıkış yasağı şeklindeki adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi. Olaya ilişkin görüntü kayıtlarının uzman bilirkişiye gönderilmesine karar veren mahkeme, suça konu zarar gördüğü iddia edilen İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü'nün polis aracı nedeniyle olayın mağduru durumunda İçişleri Bakanlığı adına İstanbul Valiliği'nin müşteki olarak dosyaya eklenmesine karar verdi. 

Suça konu yerde gösteri yürüyüşü ve toplantı yapılmasının yasaklandığına ilişkin Kaymakamlık ya da Valilik kararının bulunup bulunmadığına ilişkin kolluk kuvvetlerinden müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.