Gündem

Kadıköy Belediyesi işçileri eylülde grev yapmaya hazırlanıyor

"Sözleşme süresi dolmadan açlık sınırının altına düştük"

29 Ağustos 2022 11:11

Kadıköy Belediyesi işçileri ile belediye arasındaki toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı. Belediye işçilerinin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube ile Sosyal Demokrat Kamu İşverenleri Sendikası (SODEMSEN) arasında geçen toplantıda anlaşma gerçekleşmeyince işçiler Kadıköy Belediyesi önüne yürümüş, ara bulucu sürecinin ardından greve çıkacaklarını duyurmuştu. Belediyeden yeni bir teklif gelmediğini belirten işçiler greve hazırlandıklarını söylediler.

Evrensel'den Murat Uysal'ın haberine göre Kadıköy Belediyesi temizlik biriminde çalışan bir işçi koşullarının her geçen gün daha da zorlaştığını anlatarak, “Enflasyon karşısında ücretlerimiz eriyor. Önceki sözleşmede aldığımız ücretler asgari ücretin altına düştü. ‘Çöpçü bu kadar ücret alır mı?’ diyenler şimdi geldiğimiz durum hakkında ne diyecekler? Daha sözleşme süresi dolmadan açlık sınırının altına düştük. Kadıköy’de yaşam koşulları ortada, burada bir öğle yemeği yemek için bile cebinden en az 50 lira para çıkıyor. Burada su bile diğer ilçelere göre daha pahalı. Elbette Kadıköy Belediyesi işçisi Kadıköy’de yaşayamıyor. Bırak yaşamayı, burada çalışmak bile pahalı” dedi.

"İşçiler grevi bekliyor"

İmzalayacakları yeni sözleşmenin geçinebilecekleri, insanca yaşayabilecekleri bir sözleşme olması için mücadele ettiklerini söyleyen işçi, “Sendika temsilcilerimiz birimlerde işçilerle görüşüyor. Toplu sözleşmeye dair bilgilendirme yapıyor. İşçiler grevi bekliyor çünkü belediye bize başka seçenek bırakmıyor. Herhangi bir teklif ya da görüşme talepleri yok. Greve çıkmak kolay değil ama Kadıköy’de biz işçilerin bir deneyimi var. Eğer işçilerden istedikleri grevse greve çıkacağız, hakkımız olanı alacağız” diye konuştu.

"Sendikanın greve dair bir hazırlığı yok"

Bir başka Kadıköy Belediyesi işçisi ise “Greve çıkacağız” söyleminden sonra hiçbir gelişmenin olmamasından şikâyet ederek, “Belediyenin görüşme çağrısı yok fakat sendika da belediyeyi sıkıştırmak için bir eylem, bir açıklama yapmıyor. Sendikanın söylemine göre greve 1 aydan az süre kalmış durumda ama greve dair bir hazırlık yok. İşçilerin korkuları var, sendika bu korkulara cevap verecek işler yapmalı. İşçilerin birçoğu geçtiğimiz TİS sürecinde yaşananların yeniden yaşanmasından endişe ediyor. Genel-İş Genel Merkezi'nin yeniden gelip imza atması işçiler için hâlâ bir ihtimal. Bunlara karşı bilgilendirmeler yapılmalı, bu ihtimalin nasıl ortadan kaldırılabileceği işçilere anlatılmalı” dedi.

TİS taslağı hazırlanırken işçi temsilcilerinin birimlerdeki işçilerin zoruyla harekete geçtiğini söyleyen işçi, “Ocak ayı enflasyonu üzerinden hesap yapılmasını istedik ancak bu taslağa eklenmedi. Taleplerimizi inisiyatif alarak biz belirledik ve sendikaya sunduk. İşçilerle birlikte bir taslak oluşturma konusunda sendikanın çok az girişimi oldu. Çıkarılan taslak yeterli değil. Bugün itiraz olmadan taslağımız birebir kabul edilse bile iki ay sonra eriyeceğini biliyoruz. CHP enflasyondan bahsederken TÜİK rakamlarını kullanmıyor, TÜİK’i halkı kandırmakla suçluyor ama kendi belediyesinde çalışan işçiye TÜİK rakamları üzerinden belirlediği tekliflerle geliyor. İşçiler daha iyi bir sözleşme için daha dirençli olmalı, sendikanın ‘Çok gaza geliyoruz’ söylemlerine aldırış etmemeli. Greve giderken neler yapılacağını nasıl greve gideceğimizi tartışmak, hazırlıklı olmak zorundayız. Bu şekilde greve gidersek yenilgi kaçınılmaz olur” diye konuştu.

"Eylülde Kadıköy belediyesi işçisi greve çıkacak"

Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 1 No’lu Şube Başkanı Murat Aydoğan grev hazırlıklarının sürdüğünü söyleyerek, “SODEMSEN’in tutumu karşısında masada kalmamızın mümkünatı yoktu. Belediyenin görüşme talebi yok, bir teklif de sunmuyorlar. Ara bulucu süresinin dolmasını bekliyoruz, eylülde Kadıköy Belediyesi işçisi greve çıkacak. Grev elbette bizim için bir amaç değil ancak bize başka yol bırakmıyorlar. Temsilci arkadaşlarımız işçilerle görüşmeye devam ediyor. Grev hakkında bilgilendirme yapıyor. Kadıköy Belediyesi işçisinin profili belli, siz onları greve zorlarsanız onlar da greve çıkar” dedi.