Gündem

Kaçak maden ocağında heyelan tehlikesine rağmen işçi çalıştıran patronlar serbest

İş cinayetinde 3 işçi hayatını kaybetti

31 Ağustos 2019 09:51

Muğla'nın Milas ilçesinde Kömürcüoğlu Group'a bağlı feldspat maden ocağında 3 işçinin can verdiği iş cinayetiyle ilgili açılan davada tepki çeken bir karara imza atıldı. Ocağın kaçak olduğu, işçilerin heyelan tehlikesine rağmen çalıştırıldığı ortaya çıktı. Davada sorumlu patronlar serbest bırakıldı. Sorumlu kamu görevlilerine ise dava dahi açılmadı.

Muğla’nın Milas ilçesinde, 18 Şubat 2019’da maden sahasındaki 2 iş makinesi ve 2 kamyonun çalışması sırasında, işçiler Şükrü Otlak, Servet Çapacıoğlu ve Engin Tutuk, dağdan kopan kaya parçalarının altında kalarak yaşamını yitirmişti. Yaralı kurtarılan işçi Tayfun Akıncı ise tedavisinin ardından taburcu edilmişti. Olayın ardından Mustafa Ali Kömürcüoğlu, Özkan Kömürcüoğlu ve Serkan Anar tutuklanmıştı.

Bodrum Ağır Ceza Mahkemesinde devam eden davada, dosya üzerinde yapılan tutukluluk incelemesi sonrasında mahkeme heyeti sanık avukatlarının tahliye talepli dilekçelerini değerlendirdi. Sanıkların tutuklulukta geçirdikleri süre, delillerin toplanmış olması ve kaçma şüphelerinin bulunmaması göz önüne alınarak, sanıkların ayrı ayrı tahliyeleri talep edildi. Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan patronlar Mustafa Ali Kömürcüoğlu ile Özkan Kömürcüoğlu'nu ara kararla tahliye etti. Kağıt üzerinde üretim müdürü olarak görünen asgari ücretli çalışan Serkan Anar’ın ise bilirkişi raporuna istinaden tahliyesine karar verildi.

Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.

CHP Milletvekili Süleyman Girgin, 22 Mayıs 2019 tarihinde yapılan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında iş cinayetini gündeme getirmişti. Komisyon toplantısında soruları yanıtlayan Maden ve Petrol İşleri (MAPEG) Genel Müdürü Mehmet Bıçakçı, orman izni olmaması dolayısıyla madenin kaçak çalıştığını dile getirmiş, Girgin’in “Kaçak çalışıyorsa ne yaptırım uygulandı?” sorusunu ise yanıtsız bırakmıştı. Bıçakçı kağıt üzerinde madende denetim olmadığını söylemişti. Enerji Bakanlığı ise Girgin’in soru önergesinde yönelttiği denetimlerle ilgili soruya ise iş cinayetinin yaşandığı 18 Şubat günü madende denetim yapıldığı yanıtını vermişti.

Maden sahasının asıl sahibi Toprak Holding

Seramik, cam, kaynak elektrotları ve boya sanayisinde kullanılan feldspatın çıkarıldığı maden sahalarının asıl patronu Toprak Holding. Ancak buradaki feldspat ocaklarını Toprak Holding doğrudan kendisi işletmiyor. “Rödovans” denilen yöntemle taşeronun da taşeronu bir şirket tarafından işletiliyor. Toprak Holdingin 2015’te Kömürcüoğlu Group'a kira sözleşmesiyle devrettiği feldspat alanları, o tarihten beri bu grup tarafından işletiliyor. Kömürcüoğlu Group kendi içerisinde farklı alt taşeronlar olarak kurulmuş bir aile şirketi. Rodos Maden, Efes Maden, Çınartaş Maden’i içeren Kömürcüoğlu Group'ta baba Mustafa Ali Kömürcüoğlu Efes ve içerisinde yer aldığı Kömürcüoğlu Group'un patronu olurken, oğulları da Çınartaş ve Rodos’un sahibi gözüküyor. 

Evrensel'de yer alan habere göre, işletme sahiplerinin AKP’li vekillerle bölgedeki AKP’li belediye başkanları ile ve Cumhur İttifakı'nın Aydın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Savaş ile yakın ilişkileri biliniyor. Kömürcüoğlu Group patronlarından Bircan Kömürcüoğlu, Çine’den AKP belediye başkan aday adayı olmuştu. Nihat Zeybekci, Berat Albayrak, Bilal Erdoğan’la fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşan Bircan Kömürcüoğlu AKP içindeki adaylık sürecinde kendine yer tutmaya çalıştı. Çınartaş Madencilik Sahibi Özkan Kömürcüoğlu’nun da Cumhurbaşkanı ile olan fotoğrafını sosyal medyadan paylaşması dikkati çekmişti.