Dünya

Julian Assange, "özgür bir adam olarak" Avustralya'da; eşi ve ailesiyle bir araya geldi

Assange'ı havalimanında ailesi ve destekçileri karşıladı

26 Haziran 2024 13:23

T24 Dış Haberler

WikiLeaks kurucusu Julian Assange, ABD'de çıkarıldığı mahkemeden serbest bırakıldıktan sonra Avustralya'ya vardı. Assange'ı havalimanında ailesi ve destekçileri karşıladı. 

Yayımladığı gizli belgelerle yıllar boyunca dünya gündemini sarsan, yolsuzluğa karışan siyasetçi ve kamu yetkililerinin deşifre olmasını sağlayan Wikileaks'in kurucusu ve ilk editörü Julian Assange, ABD ile vardığı anlaşma karşılığında kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etti ve serbest kaldı. ABD, 14 yıl sonra bugün itibarıyla Assange'ın iade edilmesi için girişimlerini sonlandırdı. 

TIKLAYIN | Wikileaks kurucusu Julian Assange mahkeme salonundan özgür bir adam olarak çıktı, ülkesine geri dönüyor

Julian Assange'ı Avustralya'ya taşıyan uçak Canberra'ya indi. Eşi Stella Assange ve babası John Shipton'ın da aralarında bulunduğu ailesi onu karşılamak üzere havaalanında bulundu. 

Wikileaks uçak yere inerken bir fotoğrafı yayımladı ve Assange'ın "sonunda özgür" olduğunu yazdı. 

Assange uçaktayken Wikileaks'in paylaştığı fotoğraf

Assange'ın uçağın inişinin ardından buluştuğu eşi Stella ile öpüştüğü görüldü. 

 

Avustralya Başbakanı'ndan Britanya ve ABD'ye teşekkür

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Assange'ın iadesiyle ilgili olarak Britanya ve ABD'ye teşekkür etti ve davanın sona ermesinden dolayı "çok memnun" olduğunu belirtti. Ayrıca uçaktan indiğinde Assange ile telefonda görüştüğünü söyledi. 

"Burada konuştuğu ilk kişi olmaktan oldukça memnun oldum" diyen Albanese, Assange'ın "Avustralya hükümetinin çabalarını överken çok cömert davrandığını" da sözlerine ekledi.

Assange'ın nereye gittiğine dair herhangi bir ayrıntı vermeyen Albanese, Wikileaks kurucusunun "önemli bir çile çektiğini, ne zaman açıklama yapacağının kendisine bağlı olduğunu" söyledi.

5 yıldan uzun süredir Londra'daki Belmarsh Cezaevi'nde tutuklu olan Assange, anlaşma kapsamında bu sabah ABD'ye bağlı Kuzey Mariana Adaları'ndaki Saipan Adası'na gitti ve hakim karşısına çıktı. Assange, Washington'la anlaştığı gibi ABD ordu sırlarını paylaşmakla ilgili bir suçlamayı kabul etti.

Assange, Saipan'a salı günü Londra'dan uçtuğu Bangkok üzerinden gitti. Duruşmanın başlamasına kısa bir süre kala salona giren Assange, koyu bir takım elbise ve gevşek bir kravat taktı. Assange, duruşmanın ABD'nin eyaletlerinden birinde yapılmasını istememiş, bu yüzden bir orta yol olarak Saipan'da anlaşılmıştı.