Dünya

Julian Assange, ABD'ye iadesine itiraz etme hakkını kazandı

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararına karşı temyize gitmesine izin verildi

20 Mayıs 2024 15:15

T24 Dış Haberler

Britanya Yüksek Mahkemesi, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesine karşı yeni bir temyiz başvurusunda bulunabileceğine karar verdi. 

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iade edilmesi kararına karşı temyize gitmesine izin verildi. 

Bu karar, Assange'ın muhtemel yargılamasının nasıl yürütüleceği ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edilip edilmeyeceği konusunda ABD'nin verdiği güvencelere itiraz edebileceği anlamına geliyor.

TIKLAYIN | Julian Assange davasının yasal gözlemcisi, T24’e konuştu: Onun kaderi, sorgu ve işkencelerini ifşa ettiği Guantanamo’daki mahkûmlarınkine benziyor

52 yaşındaki Assange'ın eşi Stella Assange BBC'ye yaptığı açıklamada, uzun süren hukuk mücadelesinde "belirleyici" bir gün olacağını söylemişti. 

Bu sabah alınan kısa bir kararla, iki kıdemli yargıç Assange'a daha önceki bir karara karşı temyize gitme izni verdi ve İngiltere'de tam bir temyiz hakkı tanınması gerektiğine hükmetti.

Hâlâ Belmarsh Hapishanesi'nde bulunan Assange'ın, ABD mahkemelerinin bir Avustralya vatandaşı olarak ifade özgürlüğü hakkını koruyup korumayacağıyla ilgili temyiz başvurusunu hazırlamak için artık birkaç ayı var.

Assange, 2010 yılında yaptığı ifşaatların ABD tarafından işlenen savaş suçlarını ortaya çıkardığını savunuyor.