Dünya

Johnson'ın anlaşmasız Brexit planının redakte edilmiş bölümünde ne yazıyor?

Johnson hükümetinden yapılan açıklamaya göre planın bu bölümünün üzerine "ticari hassasiyet" sebebiyle siyah bant çekildi

12 Eylül 2019 14:19

T24 Dış haberler

Britanya hükümeti, Avam Kamarası'nın aldığı karar doğrultusunda bugün Johnson yönetiminin anlaşmasız Brexit olan "Operation Yellowhammer" kamu erişimine açıldı. Anlaşmanın 15. maddesi üzerinin siyah ile çizildiği birçok kişinin dikkatini çekti.

The Times'ın geçen aylarda ulaştığı belgeye göre kamuya açılan redakte edilmiş belgenin 15.maddesinde yakıt ticareti ve potansiyel olarak 2 bin kişinin işini kaybetmesiyle ilgili. 

Sızan belgeye göre planda AB'nin Britanya'ya ek tarife uygulama kararı alması durumunda ada ülkesi Avrupa ülkelerine petrol ihraç etmekten zorlanabilir. Times'ın geçen ay ele geçirdiği plana göre hükümet bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda iki rafinerinin kapanacağını ve yaklaşık iki bin kişinin işini kaybedeceğini öngörüyor. 

Hükümet, bu durumda yaşanacak grevlerin de bir veya iki hafta boyunca petrol varlığını aksatacağını düşünüyor.

Johnson hükümetinden yapılan açıklamaya göre planın bu bölümü "ticari hassasiyet" sebebiyle redakte edildi. 

Anlaşmasız Brexit'in sonucunda meydana gelebilecek senaryoların ve verilecek karşılıkların yer aldığı plan Britanya'da birçok kişide endişe yarattı. Johnson, anlaşmasız Brexit'in bir seçenek olduğunu savunuyor.