Dünya

Joe Biden, Julian Assange hakkındaki kovuşturmanın düşürülmesi talebini değerlendirdiğini söyledi

Avustralya yıllardır ABD'ye, Assange'a karşı açtığı davayı düşürmesi çağrısında bulunuyor

11 Nisan 2024 11:09

T24 Dış Haberler

ABD Başkanı Joe Biden, Avustralya'nın, WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ı Amerikan gizli belgelerini yayımladığı için yargılamak üzere ABD'nin on yıldır sürdürdüğü girişimden vazgeçmesi talebini değerlendirdiğini söyledi. 

Avustralya yıllardır ABD'ye, Britanya'daki hapishaneden ABD'nin iade çabalarına karşı mücadele eden Avustralya vatandaşı Assange'a karşı açtığı davayı düşürmesi çağrısında bulunuyor.

Resmî ziyaret için Japonya Başbakanı Fumio Kişida'yı ağırlayan Biden, soruşturmadan vazgeçmeyi değerlendirdiklerini ifade etti. 

TIKLAYIN | Julian Assange davasının yasal gözlemcisi, T24’e konuştu: Onun kaderi, sorgu ve işkencelerini ifşa ettiği Guantanamo’daki mahkûmlarınkine benziyor

WikiLeaks’in kurucusu Julian Assange, 2010-2011 yıllarında ABD Dışişleri Bakanlığı ve dünya genelindeki ABD büyükelçilikleri arasındaki ayrıntılı yazışmalardan oluşan 250 binden fazla gizli belgeyi yayımlayarak Washington’ın tarihindeki en büyük gizli bilgi ifşalarından birini gerçekleştirmişti. 

Assange, 5 yıl boyunca sığındığı Ekvador’un Londra Büyükelçiliği'nden gözaltına alındığı 2019 yılından bu yana “Britanya’nın Guantanamo’su” olarak anılan Belmarsh Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutuluyor.

Avustralya'dan açıklama

Australian Broadcasting Corp'a Biden'ın açıklamalarını değerlendiren Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, "Sayın Assange adına Avustralya'nın ulusal çıkarları için artık yeter dediğimizi ve bunun bir sonuca bağlanması gerektiğini söyledik ve bunu hükümetin her kademesinde mümkün olan her şekilde dile getirdik. Sayın Assange zaten önemli bir bedel ödedi ve artık yeter. Assange'ın hapsedilmeye devam edilmesinden kazanılacak hiçbir şey olmadığı görüşündeyim ve bunu Avustralya hükümetinin görüşü olarak ifade ediyorum" ifadelerini kullandı.