Ekonomi

Japonya ve Çin, son bir yılda yaklaşık 400 milyar dolar değerinde ABD tahvilini elinden çıkardı

Birçok ülke elindeki ABD varlıklarını satarken bu durumun en önemli nedeni olarak FED'in sıkılaştırma politikası gösteriliyor

20 Aralık 2022 08:56

Japonya ve Çin, ABD Merkez Bankası'nın (FED) faiz artırımlarının ardından, son bir yılda yaklaşık 400 milyar dolar değerinde ABD tahvilini elinden çıkardı.

ABD Hazine Bakanlığı'nın ABD Hazine tahvillerini elinde bulunduran yabancı ülkelere ilişkin verilerine göre, dünyada en fazla ABD Hazine tahviline sahip iki ülkenin, Japonya ve Çin’in bu tahvilleri önemli oranda azaltmakta olduğunu gösteriyor.

ABD’nin konuya ilişkin verileri raporladığı Treasury International Capital (TIC) sistemindeki verilerine göre, Ekim 2021 itibarıyla 1,3 trilyon dolar ABD Hazine tahvili bulunan Japonya, son 12 ayda yaklaşık 250 milyar dolarlık ABD Hazine tahvili sattı. Japonya, sadece ekimde 42 milyar dolar ABD tahvili sattı.

Ekonomim gazetesinin aktardığı habere göre, Çin’in ABD Hazinesi varlıkları ekim itibarıyla12 yılın en düşük düzeyinde. Son bir yılda 150 milyar doların üzerinde ABD Hazine tahvili satan Çin’in ABD Hazine varlıkları 6 aydır 1 trilyon doların altına seyrediyor.

Tayvan, Güney Kore, İsrail, İtalya, İrlanda, Brezilya, Fransa ve İsviçre de son 1 yılda ABD Hazine tahvili varlıklarını 5 ila 25 milyar dolar azaltan ülkeler arasında. Uzmanlara göre, bunun en önemli nedeni, FED sıkılaşma döngüsüyle düşen tahvil fiyatları (getiriyle ters orantılı), ülkelerin dolar karşısında değer kaybeden para birimlerini desteklemek istemeleri ve dolara dayalı finansal sisteme yönelik riskler nedeniyle dolar risklerini çeşitlendirmeleri olarak görülüyor.