Dünya

Japonya'nın Fukuşima suyunu tahliye planına karşı Güney Kore'de protestolar artıyor

23 Ağustos 2023 12:51

T24 Dış Haberler

Japonya'nın 500 olimpik havuzu doldurabilecek, bir milyon tondan fazla suyu Fukuşima'dan okyanusa tahliye planına çevre aktivistleri dünyanın çeşitli noktalarında tepki göstermeye devam ediyor.

Güney Kore'nin çoğunluğu muhalefet partisi ve ülke genelindeki sivil gruplar, Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santral'indeki suyu, planlanan tahliye başlangıcından bir gün önce serbest bırakma planına karşı protestoları arttırdı.

Muhafazakar Başkan Yoon Suk Yeol'un hükümeti, kendi değerlendirmesinde Japonya'nın planının bilimsel ve teknik yönleriyle ilgili hiçbir sorun bulunmadığı görüşünü savunduğu için eleştirilerin hedefi oldu.

Muhalefetteki Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung bir parti toplantısında yaptığı açıklamada, "Yoon hükümetini görevlerini yerine getirmemekten sorumlu tutmayı amaçlıyoruz" dedi ve Japonya'nın Fukuşima tesisinden suyu boşaltma planını "terör" eylemi olarak nitelendirdi.

Anketlere göre, Güney Kore'de halkın çoğunluğu, Perşembe günü Japonya saatiyle 13:00'ten itibaren 1 milyon tondan fazla arıtılmış radyoaktif suyun serbest bırakılması planıyla ilgili endişelerini sürdürüyor. İnsanların çoğunluğu deniz ürünleri ve okyanus kirliliği konusunda endişelerini dile getiriyor. 

Media Research tarafından Temmuz ayında yapılan bir kamuoyu anketinde, Güney Kore hükümetinin tahliyeyi yakından takip edeceğine dair güvence vermesine rağmen, insanların yüzde 62'si deniz ürünleri tüketimini azaltacaklarını veya tamamen bırakacaklarını söyledi.

Dışişleri Bakanı Park Jin, normal deniz suyundan daha az radyoaktif trityum içeren akıntıların, suyu dört yıl içinde Güney Kore kıyılarına ulaşmadan önce Pasifik boyunca Amerika kıtası boyunca taşıyacağını söylerken, ayrıca hükümetin değerlendirmesinin Japonya'nın fikrini desteklediği anlamına gelmediği yönündeki tutumunu da yineledi. 

Japonya, suyun serbest bırakılmasının güvenli olduğunu söyledi. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), planın uluslararası standartlara uygun olduğunu söyleyerek Temmuz ayında planı onayladı.

Japon hükümetinden ve Fukushima santral operatöründen alınan belgelerin, radyoaktif kirleticilerin, denize pompalanmadan önce sudan uzaklaştırılacağını ve geride yalnızca standartların çok altında izler bırakacağı yönünde olduğu açıklandı.

Güney Kore, UAEA'nın sonucunu kabul ettiğini açıklarken, Çin bu hareketi "son derece bencilce" olarak nitelendirerek Japonya'nın büyükelçisini diplomatik protestoda bulunmaya çağırdı.

Balıkçılık endüstrisi grupları, deniz ürünleri tüketiminde beklenen keskin düşüşün hafifletilmesine odaklanan bir yanıtı gözden geçirmek için bu hafta toplanmayı planlıyor.

Demokrat Parti Çarşamba akşamı bir miting düzenlemeyi, ardından Perşembe günü Seul'de başkanlık ofisine doğru bir yürüyüş ve Cumartesi günü halka açık bir miting düzenlemeyi planladığını açıkladı.

Parti toplantısında Lee, "Japonya, radyoaktif kirlenmiş suyun salınmasıyla Güney Kore ve Pasifik kıyısındaki ülkelere geri dönüşü olmayan bir felaket getirmek üzere" dedi.