Büyük Kanto Depremi, Tokyo'nun büyük bölümünü yerle bir etti. Kentte, Avrupa’dakilerle benzer, tuğladan inşa edilen modern binalar yıkıldı.

Bu, Japonya'nın ilk depreme dayanıklı bina yönetmeliğinin hazırlanmasına yol açtı. O tarihten itibaren yeni inşa edilen binaların çelik ve betonla güçlendirilmesi gerekti. Ahşap binaların kirişleri daha kalın yapılmaya başlandı.

Ülke ne zaman büyük bir depremle sarsılsa, hasar inceleniyor ve yönetmelikler buna göre güncelleniyor. En büyük önlem 1981 yılında alındı ve bu tarihten sonra yapılan tüm yeni binalarda sismik izolasyon olması zorunlu hale geldi. Aynı şekilde, 1995'teki Kobe depreminden de dersler çıkarıldı.

2011'de meydana gelen 9,0 büyüklüğündeki depremin Tokyo'da 5 seviyesinde hissedilmesi, başarının bir göstergesiydi. Bu, Japonya'nın başkentinin 1923'te deneyimlediği sarsıntı seviyesiyle aynıydı.

1923'te şehir yerle bir oldu; 140 bin kişi hayatını kaybetti. 2011'de devasa gökdelenler sallandı, camlar tuzla buz oldu ancak büyük binaların hiçbiri yıkılmadı. Binlerce insanı öldüren deprem değil, tsunamiydi.

Ishikawa'dan gelen fotoğraflarda deprem nedeniyle yıkılan ahşap binalar görülüyor. Yıkılan modern bir bina da var ancak haber kanalları bu binanın 1971 yılında inşa edildiğini duyurdu. Çok sayıda kişinin yaralandığı depremde can kaybının az olduğu bildirildi.

Ancak böyle bir deprem başka bir ülkede meydana gelse, sonuçları çok daha kötü olurdu.