Dünya

Japonya'da yeni doğumlar rekor seviyede geriledi; hükûmet çareyi flört uygulaması geliştirmekte buldu

Bir kadının hayatı boyunca yaptığı toplam doğum sayısı olarak tanımlanan doğurganlık oranı 1.26'dan 1.20'ye düştü

08 Haziran 2024 09:53

T24 Dış Haberler

Japonya'da uzun yıllardır hızla düşen doğurganlık oranı, hükümetin gençleri evlenmeye ve aile kurmaya teşvik etme çabalarını artırmasına neden oldu. Tokyo'da yerel yönetim, kendi flört uygulamasını geliştirdi. 

Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı tarafından Cuma günü açıklanan yeni verilere göre 123,9 milyon nüfuslu ülkede geçen yıl sadece 727 bin 277 doğum kaydedildi. Bir kadının hayatı boyunca yaptığı toplam doğum sayısı olarak tanımlanan doğurganlık oranı 1.26'dan 1.20'ye düştü.

Nüfusun sabit kalabilmesi içi doğurganlık oranının 2.1 olması gerekiyor. Bunun üzerindeki oranlar, nüfusun artmasını sağlıyor. Ancak uzmanlar, Japonya'da doğurganlık oranının yaklaşık 50 yıldır 2.1'in çok altında olduğunu söylüyor. Bu düşüş eğilimi son yıllarda hızlandı; her yıl ölüm sayısı doğum sayısını geçerek toplam nüfusun azalmasına neden oldu ve bunun Japonya'nın işgücü, ekonomisi, refah sistemi ve sosyal dokusu üzerinde geniş kapsamlı sonuçları oldu. 

Sağlık Bakanlığı'na göre, 2023 yılında ülkede 1,57 milyon ölüm kaydedildi. Bu sayı, doğum sayısının iki katından fazla.

Tokyo'da yerel yönetim flört uygulaması geliştirdi

Başkent Tokyo'da yerel yetkililer yeni bir yol deniyor: erken test aşamalarında olan ve bu yıl içinde tam olarak faaliyete geçecek olan, devlet tarafından işletilen bir flört uygulaması başlatmak.

Uygulamanın web sitesinde "Lütfen bunu evlilik arayışına başlamak için 'ilk adım' olarak kullanın" deniyor ve yapay zeka eşleştirme sisteminin Tokyo Büyükşehir Hükümeti tarafından sağlandığı ekleniyor. Sitede ayrıca şu ifadelere yer veriliyor:

"Değerlerinize ve bir partnerde aradığınız değerlere dayanarak, ki bunlar bir tanı testi yapılarak belirlenebilir, yapay zeka sizi uyumlu bir kişiyle tanıştıracak. Yalnızca görünüş veya koşullarla ölçülemeyen şeyler beklenmedik karşılaşmalara yol açabilir."

Uygulama milyarder Elon Musk'ın bile dikkatini çekti ve eski adı X olan Twitter'da şunları yazdı:

"Japonya hükümetinin bu konunun öneminin farkına varmasına sevindim. Radikal adımlar atılmazsa Japonya (ve diğer pek çok ülke) yok olacak!"

Flört uygulamasının web sitesinde "Evlilik kişinin kendi değerlerine dayanan bir karardır, ancak Tokyo Büyükşehir Hükümeti evlilik için ivme yaratmaya çalışıyor, böylece 'eninde sonunda evlenmeyi düşünenlerin' bu ilk adımı atabilmeleri için" deniyor.

Web sitesinde, kullanıcıların bekar, 18 yaşından büyük ve "evlenme arzusuna sahip" olmaları ve Tokyo'da yaşıyor ya da çalışıyor olmaları gerektiği belirtiliyor.