Dünya

Japonya'da pirinç stokları 25 yılın en düşük seviyesinde

31 Temmuz 2024 11:12

T24 Dış Haberler

Japonya'nın pirinç stokları, bu yüzyılın en düşük seviyesine geriledi. Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık Bakanlığı'na göre, özel sektördeki pirinç stokları 1,56 milyon tona düştü. 1999'dan bu yana en düşük seviyeye inen stoklar, geçen yıla göre yüzde 20'lik bir düşüş yaşadı.

Bu düşüşün nedenleri arasında 2023 yılında yaşanan yüksek sıcaklıklar ve ülkeye gelen turistlerin pirince olan talebi gösteriliyor.

Geçen yıl, Japonya, 125 yıllık tarihinin en sıcak Eylül ayını yaşadı. Bakanlık yetkilisi Hiroshi Itakura, yabancı turistlerin talebindeki artışın da bu düşüşe katkıda bulunduğunu belirttiği açıklamada, "Geçen yıl üretimde yaşanan düşüş, yüksek sıcaklıklar ve su kıtlığı ile birlikte, buğday gibi diğer ürünlerin fiyatlarının pirinç fiyatlarına göre daha ucuz olması nedeniyle rekor seviyedeki düşük stoklara yansıdı." dedi. 

Toptancılar düşük stoklarla mücadele ederken, bazı süpermarketlerin fiyatları daha da artırmayı ve satışları sınırlamayı planladığı belirtildi. Bu durumun, bu yılki hasatın piyasaya sürüleceği sonbahara kadar devam etmesi bekleniyor.