Dünya

Japonya Başbakan Yardımcısı nüfusun azalmasının suçlusunu buldu: Kadınlar

Aso, tepkilerin ardından sözlerini geri aldı

05 Şubat 2019 14:06

T24

Japonya Başbakan Yardımcısı Taro Aso, ülkenin düşük doğum hızı ve nüfusun yaşlılığının sorumlusunun çocuksuz kadınlar olduğunu savundu.

Japonya’nın güneybatısındaki Fukuoka’daki bir toplantıda konuşan Aso, “Suçlunun yaşlılar olduğunu söyleyen birçok garip insan var ancak bu doğru değil. Asıl problem, çocuk doğurmayanlar. Yaşlanan nüfusun çocuk sayısının azalmasıyla birleşmesi orta ve uzun vadedeki en büyük problem” dedi. 

"Önümüzdeki günlerde kelimelerime daha çok dikkat edeceğim”

Aso, muhalefet milletvekillerinin kendisini çocuk sahibi olmak isteyen ancak olamayan çiftlere karşı duyarsız davranmakla suçlamasının ardından sözlerini geri aldı ve medyanın konuşmasını bağlamından çıkardığını iddia etti. 

78 yaşındaki siyasetçi, ‘basitçe’ azalan doğum oranının Japonya’nın ekonomik sağlığına yönelik bir tehdit olduğuna dikkat çekmeye çalıştığını savundu ve “Yine de yorumlarımı geri almak istiyorum ve önümüzdeki günlerde kelimelerime daha çok dikkat edeceğim” diye konuştu. 

Doğum oranı yüz yılın en düşüğünde

Son açıklanan verilere göre Japonya’nın nüfusu 2018’de 448 bin kişi azaldı, doğum sayısı da 921 bine geriledi. Bu rakam, son yüz yılın en düşüğü. 

Uzmanlar doğum hızındaki düşüklüğe çocuk yetiştirmenin ülkedeki maliyetinin yüksekliğinin, çocuk bakım hizmetlerinin azlığının ve çalışma saatlerinin uzunluğunun sebep olduğunu düşünüyor. Ancak, aralarında Aso’nun da bulunduğu bazı muhafazakar siyasetçiler ise durumla ilgili çocuksuz çiftleri, özellikle de kadınları suçluyor.