Ekonomi

Japon Merkez Bankası'ndan beklenmeyen getiri eğrisi kararı

Karar sonrası Japon yeni değer kazandı

20 Aralık 2022 12:44

Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde değişikliğe gitmezken, getiri eğrisi kontrolünde esnekliğini artırmak amacıyla 10 yıllık devlet tahvili getirileri için hedef bandını 25 baz puan genişletti.

Japonya Merkez Bankası, 10 yıl vadeli Japon devlet tahvili için getiri bandını 25 baz puandan 50 baz puana yükseltti. Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda getiri bandında daha fazla bir genişlemeye gerek olmadığını, bu hamlenin bir faiz artışı anlamına gelmediğini söyledi.

Banka, piyasa işleyişini iyileştirmek ve getiri eğrisinin daha düzgün bir şekilde oluşmasını teşvik etmek için getiri eğrisi kontrolünün yönetimini değiştirmeye karar verdi. Buna göre, daha önce artı/eksi 25 baz puan olan 10 yıllık Japon devlet tahvili için hedef bandı, 25 baz puan genişletilerek artı/eksi 50 baz puan olarak belirlendi.

Yen güçlendi

Karar metninde, ilkbahardan bu yana yurt dışı finans ve sermaye piyasalarındaki oynaklığın arttığı, bu durumun Japonya piyasalarını önemli ölçüde etkilediği belirtilerek BoJ'un getiri eğrisi hedef bandındaki değişikliği, nisan ayında görev süresi dolacak olan BoJ Başkanı Kuroda'nın yerine gelecek adaylara ilişkin haber akışının yoğunlaştığı ve para politikasında nasıl bir değişiklik olacağının tartışıldığı bir süreçte geldi.

Açıklanan kararların ardından Japon yeni dolar karşısında güçlendi. Dolar/yen paritesi 133,1 ile son 4 ayın en düşük seviyesini görmesinin ardından 133,2 seviyesinde dengelendi.