Gündem

Japon deprem uzmanı ülkesiyle Türkiye'yi karşılaştırdı: Acilen önlem alınmazsa bu büyüklükte bir depremde İstanbul’da ölü sayısı binlerce olabilir!

6 Şubat depremleri Türkiye’de 11 ili yıktı, 50 binden fazla can aldı; 7.6’yla sallanan Japonya’da ise evlerin çoğu ayakta, 55 can kaybı var

03 Ocak 2024 07:23

Japonya önceki gün şubat ayında Türkiye’de yaşanan Kahramanmaraş depremine benzer büyüklükte bir depremle sarsılırken, can kaybının sınırlı olması dikkati çekti. 32 yıldır Türkiye’de yaşayan yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, ülkesinin depremde yıkılmama başarısı hakkında, “Japonya’da zemin, bina, yapı ruhsat konuları sıkı kurallara ve denetime bağlıdır” dedi.

Moriwaki, “Kahramanmaraş depremleri sonrası 50 bini aşkın kişi öldü. Japonya’da can kaybı var, şu ana kadar 55 kişi. Depremin şiddetine oranla can kaybı Kahramanmaraş’taki gibi olmaz. Üzülerek ifade ediyorum, eğer acilen önlem alınmazsa, bu büyüklükte bir depremde İstanbul’da ölü sayısı binlerce olabilir” diye uyardı.

Hürriyet’ten Oya Armutçu’ya konuşan Moriwaki’nin açıklamaları şöyle:

“Japonya’da zemin, bina, yapı ruhsat konuları sıkı kurallara ve denetime bağlıdır. Bu kuralların dışına kesinlikle çıkılamaz. O yüzden de binalarımız sağlam ve güvenlidir. İnsanlar deprem olduğunda binalardan korkmaz. Hatta güvenli olduğu için içeri girmeyi tercih eder.

Türkiye deprem ülkesi ama Japonya’daki gibi etkili bir şekilde deprem eğitimi yok. Japonya’daki gibi anaokulundan itibaren haftada iki kez tatbikat yaptırın.

Şimdiki deprem yönetmeliği Japonya ile yaklaşık aynı. 2000’den sonra yapılan binalar daha iyi. Ama Türkiye’deki yapı stoku kötü. Japonya’da binalar depreme dayanıklı. Binada biraz sıkıntı olsa da zemin iyiyse sorun çıkmaz. Ben Kahramanmaraş’taki depremden sonra bölgede incelemeler yaptım TOKİ evleri neden yıkılmamış diye. Gördüm ki bu evlerde zemin etüdü yapılmış, binalar iyi zemine yapılmış. TOKİ konutları örnek alınmalı.

Kahramanmaraş depremleri sonrası 50 bini aşkın kişi öldü. Japonya’da can kaybı var, şu ana kadar 55 kişi. Depremin şiddetine oranla can kaybı Kahramanmaraş’taki gibi olmaz. Üzülerek ifade ediyorum, eğer acilen önlem alınmazsa, bu büyüklükte bir depremde İstanbul’da ölü sayısı binlerce olabilir.

“Bizde deprem olunca insanlar, camlar ya da tabelalar sarsıntı ile düşebileceği için, daha sağlam ve güvenli oldukları için binalara kaçarlar. Türkiye’de ise tam tersi oluyor. İnsanlar camlardan, balkonlardan aşağı atlıyor.”