Dünya

Jackie Chan'in yapımcılığını yaptığı filmin savaşın yok ettiği Suriye kentinde çekilmesi tepki çekti

20 Temmuz 2022 15:14

T24 Dış Haberler

Yapımcılığını Jackie Chan'in yaptığı bir Çin aksiyon filminin Suriye İç Savaşı sırasında yok edilen Al Hajar Al Asvad kentinde çekim yapması tepki çekti.

Yönetmenliğini Song Yinxi'nin yaptığı 'Home Operation' filminin Çin'in Yemen'deki savaş sırasında 2015'te yüzlerce vatandaşını tahliye edişinden esinlendiği belirtildi. AFP'nin aktardığına göre Song, "Film Komünist Parti'nin diplomat olan üyelerinin mermilere direnip vatandaşlarını memleketlerine nasıl getirdiğini onların perspektifinden anlatıyor" dedi.

Filmin setinde çekilen görüntülerde set ekibi ve oyuncuların yıkılmış binaların etrafında çalıştığı; Suriyeli figüranların ise Yemenli gibi giydirildiği görülüyor. Sette ayrıca bir tankın yer aldığı da görüldü. Çin'in Şam Büyükelçisi Feng Biao, çekimlerin ilk gününde setere geldi. 

New Araba gazetesinin aktardığına göre Suriyeli gazeteci Fared al-Mahlool, "Esad rejimi, Rusya ve İran tarafından yok edilmiş evlerin yıkıntıları arasında böyle bir film çekmek utanç verici. Çin'in faşist rejimi Suriye'nin müttefiki ve onun suçlarının üstünü örtmeye çalışıyor" dedi. 

Orta Doğu Enstitüsü'nün Suriye programının direktörü Charles Lister, "Al Hajar Al Asvad'da Esad rejimi ve IŞİD binlerce, hatta on binlerce insan öldürdü. Bundan Suriye'nin yardımıyla Çin'i öven bir film yaparak gelir elde etmeye çalışmak rahatsızlık verici" diye konuştu. 

Şam'ın 4 kilometre güneyinde bulunan Al Hajar Al Asvad, savaşın ilk yılarında Özgür Suriye Ordusu'nun kalelerinden biriydi. Şehri 2018'de Filistinli milisler ve Rus hava saldırılarının desteğiyle Şam ele geçirdi.