Gündem

İzmir Kültürpark Platformu'ndan basın açıklaması: Fuar alanına kurulan 'geçici hangarlar' kaldırılsın

Basın açıklamasında belediyenin Kültürpark Çalıştayı ve Arama Konferansı'nın sonuçlarını ciddiye alınmadığı söylendi

19 Aralık 2019 22:17

Kültürpark Platformu, Kültürpark'ın içinde bulunan hangarların kaldırılması hakkında ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda verdiği sözü hatırlatan bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması Platform Dönem Sözcüsü Erol Akcan tarafından okunurken,  Kültürkpark'taki hangarların önünde bir araya gelen kitle de "Belediye sözünü tut. Geçiçi hangarlar sökülsün" pankartları açtı.

Evrensel'in haberine göre,  hangarların Kültürpark'a zamanında geçici olmak kaydıyla yapıldığını hatırlatan sözcü Akcan, yeni fuar alanı açılmış olmasına rağmen hangarların neden hala kaldırılmadığını sordu. İzmir'in yeşil alana ihtiyacı olduğunu dile getiren Akcan, "Kültürpark yarını görebilen insanların yarattığı bir hazinedir. Bu hazineyi korumamız, geliştirmemiz gerekirken pazar yeri yapıyorsunuz. İzmir’in her semtinde altyapıları, otoparkları, hazır pazar yerleri bulunurken popülizm ve gösteriş uğruna yaratacağı trafik yükü, kirlilik biline biline Kültürpark’a amacı dışında işlev yüklüyorsunuz. Bunu yaparken, yaz aylarında yapılan Kültürpark Çalıştayı ve Arama Konferansı'nda ortaya çıkan 'Kültürpark’a asla araç girmesin ve hiçbir şekilde pazar kurulmasın' sonuçlarını hiç umursamıyorsunuz" diyerek İzmir Büyükşehir Belediyesini göreve çağırdı. 

"Burası ne otopark ne rant alanı ne de işlevlendirilecek boş bir alandır"

Plan çalışmaları henüz başlamadan sarf edilen sözlerin ve atılan adımların kendilerini kaygılandırdığını ifade eden platform sözcüsü Akcan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kültürpark Platformu olarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na bir kez daha diyoruz ki: Kültürpark’a ilgisiz işlevler yüklemekten, parkın ekolojisini bozma girişimlerinden vazgeçiniz. Burası ne otopark, ne rant alanı, ne de işlevlendirilecek boş bir alandır. Burası kamusal alandır. Sit alanıdır. İzmir’in, İzmirlinin belleği, Kültürparkı'dır. Hangarlar yapılırken dönemin Belediye Başkanı İzmirlilerden özür dileyerek, yeni Fuar alanı tamamlandığında söz konusu demonte yapıların buradan söküleceğinin sözünü vermişti. Parktaki bazı binaların yasa dışı yapılmış ekleri yıkılıyor. Madem yasa dışı yapılar temizleniyor, Kültürpark’ın içindeki en büyük yasa dışı yapı olan hangarları da hemen sökün. Kültürpark’ın doğasında ve tarihinde var olan ana işlevine engel olmaya çalışmayın. İzmir'in ekolojisine, Kültürpark'ın sahip olduğu değerlere, İzmir’in bu vazgeçilemez ekosistemine sahip çıkın. Hemen şimdi Koruma Amaçlı İmar Planı'nı yapmak için gerekli iradeyi gösterin. Kültürpark'ın işlevsiz bir alan olmadığını, İzmir'in yaşam kaynağı olduğunu bilerek, ona işlev aramaktan vazgeçin."