Gündem

İzmir'de depreme dayanıksız yapı alarmı: Yapı stokunun yarısı güvensiz

İzmir'deki binaların durumunu belirlemek için yapılan çalışmalar, şehrin depreme ne kadar hazır olduğunu gözler önüne serdi

06 Temmuz 2024 09:36

İzmir'de gerçekleştirilen son afet çalışmaları, şehirdeki yapı stokunun yarısının depreme dayanıksız olduğunu ortaya koydu. İzmir Ekonomi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, kentteki 903 bin bina stokunun yarısının acilen kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. Kozanoğlu, bu binaların büyük bir kısmının 1998'den önceki eski deprem yönetmeliklerine göre inşa edildiğini ve İzmir'in deprem riski altında olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Kozanoğlu, "Deprem ne zaman geleceği belli değil. Bu tedbirler ne kadar erken alınırsa halkımız için o kadar iyi olur," diyerek, yapı stokunun bir an önce güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca, İzmir'deki binaların yüzde 36'sının kaçak yapıldığını, bu durumun kentsel dönüşüm çalışmalarını daha da zorlaştırdığını ifade etti.

BirGün'ün haberine göre, Kentsel dönüşüm ve yapı güçlendirme çağrısında bulunan mühendisler, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda daha etkin adımlar atması gerektiğini belirtti. İzmir'deki binaların durumunu belirlemek için yapılan çalışmalar, şehrin depreme ne kadar hazır olduğunu gözler önüne serdi ve yetkilileri harekete geçmeye çağırdı.