Gündem

İzmir Buca'da bir ilkokula verilen Esat Oktay Yıldıran'ın ismi, okul tabelasından kaldırıldı

27 Aralık 2023 19:18

İzmir'in Buca ilçesindeki bir ilkokula, 12 Eylül döneminin işkencecilerinden Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesi tepkilere neden olunca okulun ismi değiştirildi. Okulun adının yeniden Belenbaşı İlkokulu olduğunu duyuran Eğitim-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, konunun takipçisi olacaklarını ve okula Esat Oktay Yıldıran adının verilmesine sebep olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, 12 Eylül sonrası Diyarbakır Cezaevi’nde adı işkenceyle anılan Esat Oktay Yıldıran’ın ismi, okulun tabelasından kaldırıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İzmir'in Buca ilçesinde bir ilkokula, 12 Eylül döneminin işkence ile anılan isimlerinden Esat Oktay Yıldıran'ın isminin verilmesine ilişkin “Böyle bir uygulamanın Bakanlığımızca tasvip edilemeyecek bir hata olduğu kolayca anlaşılabilir” açıklaması yapmıştı. Açıklamadan bir gün sonra, okulun isminden Esat Oktay Yıldıran adı kaldırıldı. Okulun tabelasında yeniden “Belenbaşı İlkokulu” ismi yer aldı.

TIKLAYIN - MEB'den "Esat Oktay Yıldıran" açıklaması: Kararı tasvip etmemiz mümkün değil

"Yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız”

Eğitim-Sen 5 Nolu Şube Başkanı Savaş Candemir, konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Candemir, şunları kaydetti:

“İki gündür yaptığımız açıklamalar ve kamuoyu desteği sonucu, İskenceci Esat Oktay Yıldıran adı okuldan kaldırılmıştır. Sabah saatlerinde okul tabelaları değiştirilip tekrar Belenbaşı İlkokulu yapılmıştır. Bu konuda duyarlılık gösteren tüm kamuoyuna teşekkür ediyoruz. Konunun takipçisi olacağız ve okula Esat Oktay Yıldıran adının verilmesine sebep olan yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunacağız”

TIKLAYIN - Ahmet Türk: Esat Oktay Yıldıran'ın nasıl bir işkenceci, katil olduğunu herkes biliyordu