Dünya

İzlanda'nın Reykjanes yarımadasında yanardağ patladı

19 Aralık 2023 11:44

T24 Dış Haberler

İzlanda'nın güneybatısındaki Reykjanes yarımadasında haftalarca depremlerin ardından bir yanardağ patladı. Daha önce yaklaşık 4 bin kişi balıkçı kasabası Grindavik'ten tahliye edilmişti ve yakındaki turistik Mavi Lagün jeotermal spası da kapatılmıştı. Yetkililer, patlamanın yerel saatle 22:17'de şehrin kuzeyinde başladığını söyledi. Başkent Reykjavik ve çevresindeki bölgede Ekim ayı sonundan bu yana deprem aktivitesinde artış yaşandı. Patlamanın, Grindavik'in yaklaşık 4 kilometre kuzeydoğusunda bulunduğunu ve sismik aktivitenin şehre doğru ilerlediği bildirildi.

Patlama, Grindavik'in yaklaşık 42 kilometre kuzeydoğusundaki Reykjavik'ten de görülebiliyor. Bir görgü tanığı BBC'ye, kasaba yönündeki gökyüzünün yarısının "kırmızıyla aydınlandığını" söyledi. Polis, vatandaşları bölgeden uzak durmaları konusunda uyardı. Yetkililer, yanardağdaki çatlağın uzunluğunun yaklaşık 3,5 kilometre olduğunu ve lavın saniyede 100 ila 200 metreküp hızla aktığını söyledi. Bunun, son yıllarda Reykjanes yarımadasında meydana gelen patlamalardan kat kat daha fazla olduğu da ifade edildi.

İzlanda dışişleri bakanı Bjarni Benediktsson, eski Twitter hesabı olan X'te "İzlanda'ya gidiş-dönüş uçuşlarda herhangi bir aksama olmadığını ve uluslararası uçuş koridorlarının açık kaldığını" söyledi. 

İzlanda hükümeti yaptığı açıklamada, yarık açıklığının neredeyse 4 kilometre uzunluğunda olduğunu söyledi. Açıklamada, bunun 2021'den bu yana bölgedeki dördüncü ve şimdiye kadarki en büyük patlama olduğu da belirtildi. Volkanik patlama tehlikesi ortaya çıktığında Grindavík ve yakındaki yerleşim yerleri için sakinlerin geceyi evlerinde geçirmelerini engelleyen bir tahliye emri çıkarıldı. Bölgenin tüm trafiğe kapalı olduğu ifade edilirken, insanlar bölgeye yaklaşmamaları konusunda şiddetle uyarıldı.

İzlanda Turist Kurulu yaptığı açıklamada, patlamanın önümüzdeki günlerde nüfuslu bölgeleri veya kritik altyapıyı etkilemesinin beklenmediğini ancak “önemli miktarda” zehirli gaz saldığını söyledi. Turist Kurulu, "Müdahale ekipleri ve bilim insanları durumu değerlendirirken insanlara patlamanın olduğu bölgeyi ziyaret etmemeleri şiddetle tavsiye ediliyor" diye ekledi.