Gündem

İyiburnaz Ortaokulu velileri şaşkın: 11 yaşındaki çocuğun okulu, akşam 9'da biter mi?

11 Eylül 2023 17:08

T24 Haber Merkezi

Depreme dayanıklı hale getirmek üzere tadilata gireceği gerekçesiyle kapatılan İyiburnaz Ortaokulu'nun öğrencilerinden Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne gönderilen çocukların okuldan çıkış saati akşam dokuzu buluyor. Veliler, "Bizim çocuklarımız daha süt kuzusu. O saate kadar karınları acıkacak, uykuları gelecek. Ders yapsalar ne anlayacaklar? Gece olacak, çıkınca eve nasıl dönecekler?" diyerek tepki gösteriyor.

Velilerin, okulların açılmasından sadece 3 gün önce bilgilendirildiği karar doğrultusunda İyiburnaz Ortaokulu 5. ve 8'inci sınıf öğrencileri Eserkent Ortaokulu'na, 6. ve 7'nci sınıf öğrencileri ise Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi'ne gönderildi. 

Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde bu nedenle ikili (sabahçı/öğlenci) eğitime geçildi. Velilerin ve okul çalışanlarının T24'e verdiği bilgiye göre, Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi yönetimi, geçici olarak okullarına taşınan İyiburnaz Ortaokulu öğrencilerini "öğlenci" yaparak genel uygulamanın dışına çıktı. 

İkili eğitime geçen okullarda genel olarak alt sınıfların sabahçı, üst sınıfların öğlenci yapıldığını söyleyen kaynaklar şunları söyledi:

"Okul yönetimi kendi öğrenci ve velileri öğlenci olmak istemeyeceği gerekçesiyle tam tersi bir uygulamaya gitti. Ancak burada daha önemli bir sorun var, imam hatip yönetimi ilk derslerin başlangıç saatini öne çekmeyi de reddediyor. Kendi öğrenci ve velilerini mağdur etmek istemiyorlarmış! Ama 11 -12 yaşındaki çocukların ve çalışanların akşam 21.30'a kadar ders yapmasında sorun görmüyorlar!"

Cuma günleri namaz nedeniyle okul çıkışı bir saat daha gecikecek 

Okul çıkış saatlerinin kabul edilemez olduğunu ifade eden bir başka veli ise şu ifadeleri kullandı:

"Çocuklarımızın dersi akşam 20.30'da bitiyor. Hatta Cuma günleri çıkış saatleri 21.30 olacakmış! Cuma Namazı nedeniyle lise öğrencilerinin dersi 1 saat geç bitiyormuş. Bizim çocuklarımız daha süt kuzusu. O saate kadar karınları acıkacak, uykuları gelecek. Ders yapsalar ne anlayacaklar? Gece olacak, çıkınca eve nasıl dönecekler? Bu bölge zaten sıkıntılı. Uyuşturucu satıcıları, çeteler... Biz bile bu halimizle gelip geçerken tedirgin oluyoruz. Çocuklarımız ne yapacak?"

Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde yaklaşık 180 lise öğrencisi olduğunu söyleyen bir  başka veli ise ergen erkek çocuklar ile çocuklarının denetimsiz bir ortamda bulunmasının, istenmeyen olaylara kapı aralayacağından da korktuklarını söyledi.

"Zaten zor öğrenci buluyoruz..."

Benzer durumlardaki okullarda genel olarak ilk dersler öne çekilerek sabahçılar 07.30-13.10 saatleri arasında, öğlenciler ise 13.30-19.10 saatleri arasında eğitim alıyor. Edinilen bilgiye göre Necmettin Erbakan Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde de başlangıçta böyle bir planlama yapıldığı, ancak İmam Hatipliler ve Mezunlar Derneği  İMHAD'ın girişimleriyle saatlerin yeniden değiştirildiği iddia ediliyor. İMHAD'ın okul içerisinde odası olduğunu ve okul yönetimini, "Zaten zor öğrenci buluyoruz, saatleri değiştirirsek öğrenci kaybederiz" diyerek idareyi ikna ettiği bildiriliyor. 

Okul yönetimi ise sorunun farkında olduklarını, çözüm için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşmelerin devam ettiğini söylüyor.