Türkiye'de 1923-2002 yılları arasında 79 yılda yabancılara 11 milyon metrekare toprak satışı yapılırken, AKP'nin hükûmette olduğu 2003-2012 yılları arasında 139 bin 828 yabancıya 137 milyon 192 bin 230 metrekare taşınmaz satıldı. Bu satışlarda en fazla mülkiyet edinenler Suriye, Lübnan, İngiltere, ABD ve Mısır vatandaşları oldu. Ağırlıklı satışlar İstanbul, Bursa, Antalya, Muğla, Konya, Trabzon, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli ve Harran bölgesinde gerçekleşti.
Türk vatandaşı olmak isteyen yabancıların yapması gereken gayrimenkul yatırımı 19 Eylül 2018'den itibaren 1 milyon dolardan 250 bin dolara düşürüldü. İçişleri Bakanlığı'nın verilerine göre düzenlemenin ardından büyük çoğunluğu Ortadoğu’dan 250'yi aşkın kişi bu yolla Türk vatandaşlığına başvuruda bulunmuştu. Bu düzenleme tartışmalara yol açmıştı.
Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, İyi Parti Adana Milletvekili Çulhaoğlu, TÜİK'in 2015 yılından bu yana yabancı gerçek ve tüzel kişilere yapılan toprak satışına ilişkin verileri paylaşmadığını bildirdi. Çulhaoğlu, rakamların neden paylaşılmadığını sordu ve ne kadar toprak satışı gerçekleştirildiğine ilişkin inceleme yapılması amacıyla Meclis'e araştırma önergesi verdi. Çulhaoğlu şöyle dedi:
“Toprağımız sabit kalmakta hatta erozyonla azalmakta iken nüfusumuz artmaktadır. 2015 yılı sonu itibarıyla mesken, işyeri, arsa bazında kaç yabancı uyruklu gerçek ve tüzel kişiye satış yapıldığı bilgilerine ulaşılamıyor. İktidar, 2012'de tapu kanununda değişiklik yaptı. Yabancı uyruklu gerçek kişilerin ülkemizde taşınmaz mal edinmesinde karşılıklılık şartı kaldırıldı. Çanakkale'yi geçemeyenler ve Sevr'i gerçekleştiremeyenlerin emellerine ulaşabilmek için yeni metotlar, hileli ve örtülü yollar deneyerek bugün topraklarımızı ele geçirmeye çalıştıklarını unutmamalıyız.”
(Eski MB Başkanı Yılmaz: Bakanları değişmesi çözüm değil; başkanlık sisteminden kurtulmalıyız)