Gündem

İyi Partili Akburak: CHP’li belediyelerle ilişkiler girift ve cıvık hale gelmişti, 5 sene daha gitmezdi

“İstanbul ve Ankara adayları şubat başı gibi açıklanır”

18 Ocak 2024 09:56

Eray Görgülü

İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Burak Akburak, yerel seçimlere yönelik “hür ve müstakil” kararlarının kamuoyunda tam olarak anlamlandırılamadığını belirterek, “Şehir şehir analiz ederseniz bazı yerlerde CHP, bazı yerlerde AK Parti çok büyük sıkıntıya girecek” dedi. “Üçüncü yol” tercihi ile ilgili “Tam da sırası” ifadesini kullanan Akburak, “İlişkiler o kadar girift ve cıvık hale gelmiş ki bizim belediyelerdeki arkadaşlarımızla CHP’li belediyeler arasında. Bu girift ve cıvık yapı, beş sene daha üstüne konacak şekilde değildi” diye konuştu. Akburak, “Tabela partisi olma ihtimalini değerlendirdiniz mi?” sorusunu da “Biz bu riski aldık. Vatandaş 2028’de iktidar değişikliği istiyorsa İyi Partiyi yerel seçimlerden yüksek oyla çıkarmalı” dedi. 

Ankara’da bir grup gazeteci ile bir araya gelen İyi Parti Yerel Yönetimler Başkanı ve İstanbul Milletvekili Burak Akburak, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Son dönemde yükselişte olduklarını ifade eden Akburak, şöyle konuştu:

“Kimine göre bir buçuk, kimine göre iki puan artış söyleniyor. Biz de çevremizden de görüyoruz. Bu henüz kamuoyu tarafından satın alınmadı aslında. Tam olarak anlamlandırılamadı. Televizyonlarda her gün bu konuşuldu. 46 yaşındayım hayatımda ilk defa meclis üyesi istifa etti diye ana habere konu olduğunu gördüm. Bizim üçüncü yol denklemimizle CHP değil aslında, AK Parti kaybediyor. Şehir şehir analiz ederseniz bazı yerlerde CHP, bazı yerlerde AK Parti, çok büyük sıkıntıya girecek. Bizim derdimiz kendimiziz. CHP’nin yanında yedek güç gibi durmuyoruz. Artık bize oy verebilirsiniz diyoruz rahat rahat. Ben bunun konforunu aday belirleme sürecinde yaşıyorum.” 

“CHP’li belediyelerle ilişkimizi gözden geçirdik”

Üçüncü yol tercihinin zamanlaması ile ilgili kendilerine “Diyorlar ki yerel seçimlerde bu olur mu?” sorusunun yöneltildiğini kaydeden Akburak, şöyle devam etti:

“İlişkiler o kadar girift ve cıvık hale gelmiş ki bizim belediyelerdeki arkadaşlarımızla CHP’li belediyeler arasında. Bu girift ve cıvık yapı, beş sene daha üstüne konacak şekilde değildi. Biz bu süreçte hem kendi yapımızı görmüş olduk hem CHP’li belediyelerle olan ilişkilerimizi tekrar gözden geçirdik.”

“Tabela partisi olma ihtimalini değerlendirdiniz mi?”

Akburak, “Tabela partisi olma ihtimalini değerlendirdiniz mi?” sorusunu da şu sözlerle yanıtladı:

“Biz bu riski aldık. İyi Parti’nin başarılı olması, 2028 için çok önemli. Vatandaşımız 2028’de iktidar değişikliği istiyorsa İyi Parti’yi bu seçimlerden yüksek oyla çıkarmalı. Çıkarmalı ki; diğer iki siyasi parti de ona göre konumlanacak. Farklı farklı siyasi partiler olarak AK Parti’nin oylarının düşmesini sağlayabiliriz. Biz ‘iktidar partisini yeneceğiz’ diyoruz. 31 Mart’ı fırsat olarak görüyoruz, 2028 haziranda da bu işi noktalayacağımızı düşünüyoruz. Ak Parti seçmeninin kanalize olabileceği yegane parti İyi Partidir.”

Akburak, yerel seçimlerle ilgili hedefleri ve başarı kriterlerine ilişkin de “Kendimize yüzde 10 çıta koyduk oy oranı olarak yerel seçimde. Şu kadar belediye tahminimiz var demiyoruz” dedi. 

“İstanbul ve Ankara adayları şubat başı gibi açıklanır”

Akburak, İstanbul ve Ankara adaylarının sorulması üzerine de şöyle konuştu:

“İstanbul’da da Ankara’da da görüştüğümüz isimler var. Özellikle İstanbul’da hemen hemen bütün ilçe adaylarımız belli diyebiliriz. Ankara’da çoğu yerde adaylarımız var. Ocak ayını biraz geçebilir açıklanması. İkisini yakın zamanlarda açıklayabiliriz. En geç 2 hafta içinde, şubatın başı gibi açıklanır. Herkesin oy verebileceği bir aday profili herkesin önünü açar. Siyasette mesafe almadan önce kale almanız lazım. Günü kazanmadan geleceği kazanmazsınız. 22 yıllık güçlü bir iktidara karşı yol yürüyeceğiz, siyasi tarihin en eski partisine karşı yol yürüyeceğiz. Akşener, isteseydi cumhurbaşkanı yardımcısı olamaz mıydı. Niye bu yolu yürüyor? Bizim bu sarmaldan kurtulmamız lazım. Bu ülkede hem AKP hem CHP üzerinden siyaset yapılmamalı. Bu yolu İyi Parti açmalı. Başarılı olmalı ki, Herkesin oy verebileceği bir aday olacak.“