Gündem

İyi Parti, Ordu Büyükşehir seçimlerinin yenilenmesi talebinde bulundu: Yerelde bir operasyona tabi tutulduk!

Genel Başkanlığa adaylığını koymayacağını açıklayan Meral Akşener ile, kulislerde aday olacağı konuşulan Kürşad Zorlu da oradaydı

09 Nisan 2024 11:13

Aldıkları düşük oy oranının ardından olağanüstü kurultaya gitme kararı alan İyi Parti, bugün Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önündeydi. 31 Mart'ta gerçekleştirilen yerel seçimlerde birtakım usulsüzlük tespit ettiklerini belirten İyi Partililer, "Yerelde bir operasyona tabi tutulduk!" dedi. Ordu Büyükşehir seçimlerinin yenilenmesi talebinde bulunuldu.

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan adayı Enver Yılmaz ve İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hakan Şeref Olgun YSK önünde açıklamalarda bulundu. Basın toplantısına dün genel başkanlığa adaylığını koymayacağını açıklayan Meral Akşener ile genel bakanlığa adaylığını koyması beklenen Kürşad Zorlu ve adaylığını açıklayan Müsavat Dervişoğlu da vardı.

Tekrar açılan sandıklarda geçersiz sayılan oy pusulalarından geçersizlik nedeni çift mühür olan oy pusulalarının neredeyse tamamının İyi Parti ve başka bir  partiye basılı olduğu belirtilirken, boş oy pusulalarında ise katlama çizgisinin olmadığını tespit edildiği aktarıldı. 

Parti, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi için Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvurdu.

"1200 içerisinde sadece 95 sandık görevlisi partili"

İYİ Parti Genel Başkan yardımcısı Hakan Şeref Olgun, şunları kaydetti:

''Ordu ili seçim çevresi toplam 2 bin 229 sandıktan oluşmaktadır. Seçim çevresinde oy kullanan 486 bin 365 kişi olmasına rağmen Türkiye ortalamasının çok üzerinde geçersiz oy pusulası Ordu ilinde tespit edilmiştir. Sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçiminde 30 bin 600 geçersiz oy pusulasının var olduğu kayıtlara geçmiştir. Ancak tarafımızca yapılan başvurular neticesinde tekrar açılan sandıklarda geçersiz sayılan oy pusulalarından geçersizlik nedeni çift mühür olan oy pusulalarının neredeyse tamamının İYİ Parti ve başka bir partiye basılı olduğu, geçersizlik sebebi boş olan oy pusulalarında ise zarfa konulduğunda oluşacak katlama iznin olmadığı, bu haliyle zarfa giren oyun sandığa sığma ihtimalinin bulunmadığı tespit edilmiştir. Sabah sandıklara teslim edilen oy pusulaları ile zarf sayısı, kullanılmayan artan oy pusulaları ve zarf sayısı ile oy kullanan seçmen sayısı karşılaştırıldığında çok sayıda sandıkta kayıp zarf ve oy pusulası olduğu tespit edilmiştir. Bu durum seçim evraklarının güvenliği açısından şüphe uyandırmış olup farklı sandıklara, farklı sandıklardan oy pusulaları ve zarfların girmiş olabileceği şüphesini doğurmaktadır.

''95 sandık kurulu başkanı veya üyesinin siyasi parti üyesi olduğu tespit edildi”

Toplam sandık sayısının içerisinde sadece 95 sandık kurulu başkanının veya sandık kurulu memur üyesinin siyasi parti üyesi olduğu tespiti yapılmıştır. Bilindiği üzere, sandık kurulu başkanı ve memur üye ile kanun koyucu sandık tarafsızlığı ve güvenliği sağlama amacını güder. Devlet memurlarının 657 sayılı kanuna göre siyasi parti üyesi olması mümkün değildir. Sandık kurulu başkanı ve memur üyelerin memuriyetlerine engel bir durumun olması, yani siyasi parti üyesi yahut devlet memuru olmaksızın sandık kurulu başkanı ve memur üye olarak atanması seçim güvenliğinin ve tarafsızlığının yok sayılması anlamına gelmektedir. Tüm bu sebeplerle YSK’ya tam kanunsuzluk hallerinin oluştuğundan bahisle bilgi ve belgelerimizi eklemek suretiyle Ordu Büyükşehir seçimlerinin yenilenmesi talebinde bulunulmuştur.”

Yılmaz: ''15 bin seçmeni olan bir ilçede 5 bin geçersiz oy var''

İYİ Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Enver Yılmaz da şunları söyledi:

''95 sandık başkanının parti üyesi olması sebebiyle sandık kurullarının sağlıklı oluşmadığı, sandık başkanlarının devlet memurları kanunun 125’inci maddesi ve yedinci maddesi gereği siyasi partilere üye olamayacağı, üye olduktan sonra yaptıkları işlemlerin tamamen kanunsuz olduğu gerekçesiyle, bizim tespit edebildiğimiz 95 sandıkta ama bin 200 sandık üzerinden 95 sandık başkanını bulabildik. Geride yaklaşık bir 3 bine yakın daha incelenecek memur ve başkan ve başkan yardımcısı arkadaşlarımız var. Çünkü her sandıkta iki kişi oluyor biliyorsunuz. 2 bin 229 sandıktaki iki kişi hesap ettiğimizde yaklaşık 4 bin 500’e yakın sandık başkanlarının bu tedrisatla elenmesi lazım.

Türkiye'de hukukçu kimliğimle söylüyorum, bir sandıkta sandık başkanlarının siyasi parti üyesi olması sebebiyle bir olay gerçekleşmemiş. Biz bunu nasıl tespit ettik? Şöyle tespit ettik. Özellikle dört tane ilçemizde bize karşı yapılan komplonun kamu görevlileri üzerinden dizayn edildiğini idrak etmeye başlayınca takibimiz nihayetinde sandık başkanlarına kadar geldi. 15 bin seçmeni olan bir ilçede 5 bin geçersiz oy var. 98 bin geçersiz oy var, 32 bini Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin. Bu geçersiz oyların tamamı çift mühürlü, tamamında İyi Parti ve Enver Yılmaz'ı görmüşler, sandıkları açmışlar, yanına mührü vurmak suretiyle bizim oy pusulalarımızı geçersiz hâle getirmişler.

''YSK’ya giden verilerle il seçim kuruluna giden veriler arasında tenakuzlar var''

Dört ilçenin sayımlarında gördüm ki, önce sandık olur sayıldıktan sonra çuvala girer. Çuvalların tamamına yakını mühürsüz. Mühürsüz olmaması lazım. Üç boğum dedikleri üç bağla bağlanması lazım, çoğunda bağ yok Mühürler çöp kutularında, çuvalların ağzı açık olması sebebiyle çuvallara rahat bir şekilde müdahale edilmiş. Bu ne demek? Gündüz 02.15’te açılan sandıklar var. YSK’ya giden verilerle il seçim kuruluna giden veriler arasında tenakuzlar var.

Kırsal ilçelerimizde, seçmeni biraz daha dağınık ilçelerimizde, kamu gücünün otoritesinin özellikle iftar saatiyle birlikte dağılmasıyla birlikte çuvalları sandık başkanları omuzlarına almışlar. Ekranlarda gördünüz, kamuoyu ile paylaşıldı, Ünye ilçesinde gece 4’te çuvallar ilçe seçim kurulunun önüne sürüklenmek suretiyle gelmiş. Tam bir lakaytlığı görünce siyasi parti üye araştırması yapmak durumunda kaldık. Araştırmamızın nihayetinde gördüğümüz tablo da tam manasıyla bir kanunsuzluk. Bu kanunsuzluğu giderecek olan sonuna kadar itibar ettiğimiz ve güvendiğimiz YSK’dır. Buradaki hakimlerimize, itibarımız sonsuzdur. Zira YSK bu aşamaya kadar vermiş olduğu kararlarda hukuku en üst seviyeye kadar hep korumuşlardır.

Üyelerden iki üyeden bir tanesi siyasi parti temsilcisi olduğu an sandıktaki denge tamamen bozuluyor, o sandık kirlenmiş oluyor. Bir beyaz sütün içine damlamış mürekkep gibi oradaki oyların tamamı iptal olmak durumunda kalıyor. Büyükşehir belediyesi seçimlerindeki farkımız 16 bin 200. Şu an mazbata verilmedi, birleştirme tutanağı henüz bize tebliğ edilmedi. Ama bizim 95 sandıkta elde ettiğimiz ve kesin veri şu an itibariyle 20 bin 200’ün üzerinde. Tahmin ediyorum 4 bin 500 sandık görevlisi sayıldığında aradaki fark belki 50 bin olacak, belki 100 bin olacak.

''Hukuken sonuna kadar haklıyız''

Hiçbir tereddüdümüz yok. Hukuken sonuna kadar haklıyız. Biz zaten yerelde bu seçimi kazandığımıza inanıyorduk. Zira saat 7’ye kadar gelen verilerde yüzde sekiz öndeyken saat 7 ile 11 arasında hem Anadolu Ajansı hem ANKA dahil, YSK dahil tüm sisteme girişleri kapatmak suretiyle saat 11’de sistem açıldı, bir baktık iki puan geriye düşmüşüz. Yerelde bir operasyona tabi tutulduğumuzu söylüyoruz. Ama biz bunu belgeleriyle, bilgileriyle, resmi kayıtlarıyla birlikte bugün YSK'ya teslim etmiş olduk. YSK'nın vereceği karar kesin karar. Kesin kararın toplum vicdanında ve hukuken zedelenmemesi için adaletimizin tecellisi olan bu makamdan en üst seviyede ümitli olduğumuzu belirtiyorum.''

Kürşad Zorlu: Ortaya çıkan bulgu ve delillere göre, kamu vicdanını sarsacak belgelere ulaşılmıştır.

Kürşad Zorlu, açıklama sonrasında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Ordu’daki seçimler mutlaka yenilenmek zorundadır. Ortaya çıkan bulgu ve delillere göre, kamu vicdanını sarsacak belgelere ulaşılmıştır. Araştırmalarımızda, Ordu'da 94 sandık başkanı ve memurun siyasi parti üyesi olduğu tespit edilmiştir. Bu rakam daha da artacaktır. Tespit edilen memur üyelerinin görev yaptığı sandıklarda, 20.438 oy kullanılmış ve kayda girmiştir.  Seçimler sonucu aradaki farkın 16.138 olduğu düşünüldüğünde, seçime etki edecek oranda, 'Tam Kanunsuzluk' hali vardır.  Bahse konu bilgiler belgeleriyle birlikte delillidir. Devlet memurları kanununa göre, sandık kurulu başkanları da devlet memurudur ve siyasi parti üyesi olamazlar. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 31 Mart 2019'da yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerini, bazı sandık kurullarında, kamu görevlisi olmayan sandık kurulu başkanı ve üyelerin görev yaptığı gerekçesiyle iptal etmişti. Seçimlerde görev alan sandık kurulu başkanı ve memur üyelerin toplamı seçimin neticesini değiştirecek orandadır. Bu çerçevede Yüksek Seçim Kurulu üyeleri tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Ordu seçimleri derhal yenilenmelidir."

TIKLAYIN - İyi Parti’de başkanlık yarışı: Akşener çekildi, 4 isim aday