İYİ Parti’de, sonucu merakla beklenen olağanüstü kurultayda Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, seçimin üçüncü turunda rakibi Koray Aydın’dan 63 oy fazla alarak eski genel başkan Meral Akşener’in koltuğuna oturdu. Kurultay öncesinde, “Akşener’in emanetçisi” yorumları yapılsa da Dervişoğlu’nu yakından tanıyanlar, “Asla emanetçi olmaz. Ülkücü, Atatürkçü çizgidedir. Anayasa masasına oturur ancak Cumhur ittifakına yakın durmaz” değerlendirmesinde bulunuyor. Dervişoğlu’nun da seçildikten sonra yakın çevresine, “Başkanlık sistemini tahkim edecek adımlar atmayız. İktidara yakın durmayacağız. Kırmızı çizgilerimiz var” dediği öğrenildi. Dervişoğlu’nun MHP lideri Devlet Bahçeli ile yakın ilişkileri olmasına rağmen, AKP-MHP ile hareket etmeyeceği, özellikle MHP’ye kızgın milliyetçi, seküler seçmeni yeniden kazanmayı amaçlayacağı yorumları yapılıyor. Merkez sağa daha yakın duracağı tahmin edilen ve bu nedenle CHP’nin de sıcak baktığı söylenen Tolga Akalın’ı destekleyen delegelerin çoğunluğunun desteğini alan Dervişoğlu, işe parti yönetimini yenilemekten ve küskünleri yeniden kazanmaktan başlayacak.
İYİ Parti’de partinin kurucu lideri olan ve 7 yıldır partinin başında bulunan Meral Akşener’in genel başkanlığı resmen sona erdi. Geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi altılı masadan seçime sayılı günler kala kalkarak ortaklarına ağır sözlerle yüklenen, birkaç gün sonra ise masaya geri dönen Akşener’in başta CHP olmak üzere muhalefetten uzaklaşarak politika yapma, yerel seçime kendi adaylarıyla girme tercihinin faturası ağır oldu. 31 Mart seçimlerinde büyük hüsran yaşayan partide, Akşener, olağanüstü kararı aldı ve aday olmayacağını açıkladı. Buna karşılık, Akşener’in, kendisine yakınlığı bilinen Dervişoğlu’nu destekleyeceği ve daha sonra koltuğunu geri almak için açık kapı bırakacağı yorumları yapıldı. İYİ Parti’nin olağanüstü kurultayı tüm bu iddiaların ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP lideri Bahçeli’nin, Akşener’e yönelik“Koltuğunda kal” çağrılarının gölgesinde gerçekleştirildi.
Kurucu kadrodaki kritik isimler Aydın’a destek vermedi
Adaylardan İYİ Parti TBMM Grup Başkanı olan Koray Aydın, ülkücü gelenekten gelen, MHP’de yıllarca siyaset yapmış bir isim. Marmara depremi sırasında koalisyon hükümetinde MHP kontenjanından Bayındırlık Bakanı olan Aydın, yolsuzluk iddiaları nedeniyle Yüce Divan’da yargılanıp aklandıktan sonra MHP içerisinde etkisini sürdürdü. 2011’de Bahçeli’ye karşı genel başkan adayı olarak yarıştı ve kaybetti. Bahçeli, buna rağmen 2015’te Aydın’ı yeniden milletvekilliğine aday gösterdi. MHP’nin TBMM Başkanvekilliği’ni yapan Aydın, 2017’de Akşener’le birlikte partiden ayrıldı ve İYİ Parti’nin kurucu kadrosunda yer aldı.
İYİ Parti’nin ilk teşkilatlarını kuran isim olan Aydın, daha sonra bazı il başkanları ile ters düştü ve bu isimleri değiştirdi. Kurultayda, Aydın’ın o dönem tasfiye ettiği isimler ve onları destekleyen delegeler sonuçta etkili oldu.
CHP’nin sıcak baktığı isim: Akalın
Adaylardan Tolga Akalın, üç adaylı seçimde, partiyi merkez sağa taşıyabilecek tek isim olarak gösteriliyordu. Akalın, özellikle CHP’ye de sempati duyan ve CHP ile ortak hareket edilmesinden yana olan delegelerin oyunu aldı. Beklenenin üzerinde oy alan Akalın’ın seçimin ilk turundan sonra çekilmesi, daha fazla delegenin desteğini sağlama ihtimali bulunmamasına bağlandı.
Akalın’ın oyları Dervişoğlu’na
Seçimin ilk turunda Aydın 472, Dervişoğlu 370, Akalın 327 oy aldı. 1158 delegenin oy kullandığı ikinci turda Aydın oylarını 565’e yükseltti. Dervişoğlu ise 570 oy alarak Akalın’ı destekleyenlerin büyük bölümünün tercihi olduğunu ortaya koydu. İkinci turun ardından her iki ismin taraftarları delegeleri yakın markaja aldı. Pazarlıklar seçimin üçüncü turda sonuçlanmasını sağladı. Üçüncü turda Aydın’ın oyları 548’e düştü ve Dervişoğlu, salt çoğunluğu yakaladı. 611 oyla, rakibinden 63 oy fazla alan Dervişoğlu, İYİ Parti’nin yeni genel başkanı oldu.
İlk iş küskünleri barıştırmak
Kulislere yansıyan bilgilere göre, Dervişoğlu, Akşener’in yerel seçimden önce kullandığı, “hür ve müstakil” sloganına sahip çıkacak ancak CHP’li büyükşehir belediye başkanlarına yönelik sert dili yumuşatacak. CHP ile bir ittifaka yanaşmayacak olsa da kapıları sıkı sıkıya kapatmayacak. Özellikle yeni anayasa konusunda CHP ile dirsek temasını sürdürecek.
Yakınları, Dervişoğlu’na yönelik “emanetçi” yakıştırmasına ise sert tepki gösteriyor. Dervişoğlu’nun liderliğini kısa sürede göstereceği değerlendirmesini yapıyor.
Yakın çevresinin aktardığına göre, Dervişoğlu işe “küskünleri barıştırmak” ile başlayacak. Partinin beğenilen ancak politikalar nedeniyle küstürülen çevrelerini yeniden etkin biçimde kullanacak.
Anayasa kriterleri
Bahçeli ile ilişkilerinin iyi olduğu bilinen Dervişoğlu, AKP ve MHP ile yakın siyaset yürütmeme kararlılığında.
Seçildikten sonra da partililere yaptığı ilk değerlendirmede, “Biz hür ve müstakil olarak siyasetimize devam edeceğiz. Anayasa konusunda tavrımız net. Bu başkanlık sistemini tahkim edecek adımları atmayacağız. Cumhurbaşkanının yeniden seçilmesinin kolaylaştırılması, başkan seçilmek için gerekli yüzde 51’lik barajın aşağı çekilmesi gibi önerilere kapalıyız. Anayasanın ilk dört maddesi ve vatandaşlık tanımı ile ilgili 66. maddesi de kırmızı çizgimiz” ifadelerini kullandığı öğrenildi.
Akşener ne yapacak?
Genel başkanlığı bırakan Akşener’in yol haritası ise henüz netleşmedi. Akşener’in aktif politikayı sürdürme kararında olduğu ancak bir süre dinlenmeyi tercih edeceği belirtiliyor. Kurmayları, Akşener’in orta vadede sürpriz hamleler yapabileceğini söylüyor.
Kurultaydan sonra İYİ Parti’nin çizgisinde bir değişiklik olacağını, merkez sağa daha fazla yaklaşacağını söylemek güç. Ülkücü ve Atatürkçü kimliği bilinen Dervişoğlu’nun, ilk etapta partinin yaralı görüntüsünü değiştirerek, MHP’ye kızgın olan, seküler milliyetçi seçmenin ilk tercihi olmak için çalışacağı anlaşılıyor.