İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Müsavat Dervişoğlu, yerel seçimler sonrası bazı kurucu ve partililerin olağanüstü kurultay çağrılarını değerlendirdi. Dervişoğlu, 'Ben kurucu bilmem neyim' diyor. O size ömrünüzün sonuna kadar söz hakkı vermez. Sizin o bıraktığınız makama başka biri oturuyor. Söz hakkı da ona geçmiş oluyor. Bu talepleri önünü arkasını değerlendirerek uzaktan takip ediyorum, 'Önünde arkasında ne var?' diyorum" ifadelerini kullandı.
"Seçimin iptalini gerektiren herhangi bir şey yok"
Cumhur İttifakı'nın İstanbul seçimlerine yönelik yaptığı itiraza ilişkin Dervişoğlu, "En başından beri İstanbul seçimlerinde iktidar tarafının yapabileceği bir şey olmadığını söylüyorum. Ekrem İmamoğlu Millet İttifakı'nın adayı olarak o seçimi kazanmıştır. Seçimin iptalini gerektirecek herhangi bir şey yok" dedi.
"Seçimler sanki birtakım kararlarla manipüle edilmeye çalışılıyor"
Partisinin İzmir İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında ekonomiye ve yerel seçimlere dair değerlendirmelerde bulundu. Müsavat Dervişoğlu, kadın cinayetleri ile çocuklara yönelik cinsel istismar olaylarının arttığına da dikkat çekti. Türkiye'nin yerel seçim süreci geçirdiğini anımsatan Dervişoğlu, "Öncelikle bu seçimler ülkemize, devletimize ve milletimize hayırlı olsun. İzmir'de de güzel bir seçim geçirdik. Siyasi partiler ve adaylar karşılıklı olarak İzmir'e yakışan bir üslup içinde kampanyalarını sürdürdü. Bu noktadan bakılırsa siyasi partilerimizin il başkanlıklarına, adaylara, parti tabanlarına teşekkürlerimi iletiyorum. İzmir'e yakışan bir süreç oldu. Biz bu sonuçlardan memnunuz" dedi. Seçim sürecinde bazı sorunlar yaşandığını kaydeden Dervişoğlu, "Türkiye'de bazı seçim çevrelerinde sıkıntılar yaşandı. Hukukun güvencesinde olan seçimler sanki birtakım kararlarla manipüle edilmeye çalışılıyor. Bu Türkiye'ye yakışmıyor. Sandık sonuçlarına saygılı olmak gerekiyor. İstanbul seçimleri için konuşuyorum. Kötü yaklaşımların bertaraf edilmesini temenni ediyoruz" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Mart gecesi yaptığı balkon konuşmasına ilişkin Müsavat Dervişoğlu, şunları söyledi:
"Cumhurbaşkanı milletin mesajını aldığını söyledi. Biz de bu ifadeden umutlandık. Ama sonra görüldü ve anlaşıldı ki herkes seçimden başka mesajlar almış. Biz seçimlerden doğru mesajlar alınmasını diliyoruz. Sandık sonuçları manipüle edilmemelidir. Türkiye başkanlık sistemine geçtiği andan itibaren sorunların aşılacağı söyleniyordu ama birçok sorunla uğraşıyoruz. Türkiye ekonomik buhrana doğru sürükleniyor. Bunun aşılması gerekiyor. Cumhurbaşkanının bu kötü gidişe 'dur' demek adına söylediği 'Türkiye ittifakı' lafını çok önemsiyoruz. Türkiye'nin diri olmaya, sorunları aşma iradesini sergilemeye ihtiyacı var. Bunun yerine getirilmesi amacıyla İYİ Parti olarak üstümüze düşeni yapacağız."
"Adalet ve hukuk zedeleniyor"
Gazetelerin 3'üncü sayfalarında yer alan haberlere dikkat çeken Dervişoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Aziz milletimizle uygun olmayan birtakım haberler görüyoruz. Çocuk istismarı, kadın cinayetleri arttı. Bunlar sosyal nizamın yara aldığına delalet eden konulardır. Türkiye'nin bu konuda da ciddi tedbirler alması gerekmekte. Şehit cenazelerinde genel başkanlara saldırılar yapılıyor. Bunlar sıradan olaylarmış gibi algılanıyor. Yapanların yanına kâr kalınca da 'Ne yaparsam yapayım yanıma kalır' cinsinden yandaşlık hissiyatı oluşuyor. Adalet ve hukuk zedeleniyor. Herkes kendi adaletini kendi adına tesis etmeye kalkarsa toplumda zedelenmeyen hiçbir müessese kalmadığına şahitlik edersiniz. Biz bütün bunların arkasında ciddi bir çürümenin olduğunu görüyoruz. Ahlak, inanç aşınıyor."
Olağanüstü kurultay çağrıları
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Müsavat Dervişoğlu, partinin kuruluş aşamasında görev alan ve daha sonra bu görevlerinden istifa eden bazı partililerin olağanüstü kurultay çağrısında bulunmasına yönelik şunları kaydetti:
"Her konuşana cevap vermem, had aşımlarını da fevkalade önemserim. Dün bir toplantı yapılmış, Hüsmen Bey'den bilgi aldım. Toplantıya katılanların büyük çoğunluğunun İYİ Parti ile bir ilişkisi yok, istifa etmiş. Benim de geçmişte bir partim vardı, istifa ettim. İstifa edilen bir partinin geleceğiyle ilgili kararların alınmasında yol gösterici olmaya çalışmak abesle iştigal oluyor. Kuruculuk bir sıfat değildir. Siyasi partilerin karar ve icra organları vardır. Bu organlar sorumluluklarını yerine getirmekle mükellef yapılardır. Bazı arkadaşlar, 'Ben kurucu bilmem neyim' diyor. O size ömrünüzün sonuna kadar söz hakkı vermez. Sizin o bıraktığınız makama başka biri oturuyor. Söz hakkı da ona geçmiş oluyor. Bu talepleri önünü arkasını değerlendirerek uzaktan takip ediyorum, 'Önünde arkasında ne var?' diyorum."
"Akıllı insan eline tutuşturulan her kağıdı okumamalı"
"Eksik bilgilerle hareket ediliyor. Türkiye genelinde ilçe ve illerde kongre yapma kararı aldık. Karar alınınca kongre çağrısında bulunmak bir anlam ifade etmiyor. Bunlar olur ama had aşımına dikkat etmek lazım, sizle alay edilir, bundan korkmak lazım. Arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Yeni partilerindeki sorumluluklarını önemsemelerini ve İYİ Parti'yi rahat bırakmalarını diliyorum. İyi Parti'ye yaptıkları hizmetler için teşekkür ediyorum. Herkesi itham eden beyanlarda bulunmamak lazım; adama gülerler."
"Siyasileri sorumluluğa davet ediyorum"
Sürecin demokrasi üzerinde gölge oluşturduğunu dile getiren Dervişoğlu, "Türkiye demokrasisi üzerine bir gölge oluşturuyor. 'Ne yaparsanız yapın, bunlar bırakmaz' kanaatinin hakim olması bizden çok iktidar sahiplerine zarar verir. 'İsteyen gidiyor, isteyen kalıyor, seçim niye yapılıyor?' sorusunu çok zor bir soru olarak karşımıza çıkar. İktidarın bundan vazgeçmesi lazım. Cumhurbaşkanının seçim akşamından bugüne kadar süreci yumuşatma adımlarını artırması lazım. Cumhurbaşkanı toplumsal yumuşama adına bir şeyler söylüyor, hem iktidar hem de iktidarın küçük ortağı tarafından o adımlar yine sertleştiriliyor. Buna çok dikkat edilmesi lazım. Siyasileri bu yönüyle sorumluluğa davet ediyorum. İpe sapa gelmez açıklamalardan uzak durulmalı" dedi.
"Erken seçim görmüyorum"
Dervişoğlu, CHP listelerinden seçilen belediye meclis üyesi İYİ Partililerin durumuna dair de "Belediye meclislerinde hassas dengeler söz konusu ise Millet İttifakı'nın bileşenleri olan CHP ve İYİ Parti il başkanlarına inisiyatif almalarını önerdik. Ağırlıklı bir biçimde meclis üyelerimiz partilerine geri döndü" ifadelerini kullandı.
İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Müsavat Dervişoğlu, 'Erken seçim ihtimali var mı?' sorusuna da şu yanıtı verdi:
"Türkiye'nin bu ekonomik koşullarda zorlanacağını ve erken seçimin gündeme geleceğini ifade edenler var. Türkiye'de tencere kaynatmak gerçekten zor. Dolar 6 TL'ye dayandı, devletin borçları 500 milyar dolar civarında, Türkiye üretmiyor. Tarımda girdi maliyetleri yüzde 22 arttı. Gençlerin umut yeşertemediği bir Türkiye'de yaşıyoruz. Demokrasilerde idare etmek üzere iş başına gelir. Aynı meclisten yeni alternatifler çıkaramazsa doğal olarak seçimlere gidilir. Ben şahsen bir erken genel seçim görmüyorum."