Gündem

İyi Parti’den Muharrem İnce yorumu: Seçim yaklaştıkça anketler değişir, ısrarı yenilgiye dönüşebilir

“Çekilmesi halinde ülkenin geleceğiyle ilgili önemli bir karara katkı sağlamış bir insan olarak tarihteki yerini alır”

22 Mart 2023 09:05

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Koray Aydın, Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin adaylığıyla ilgili, “Bugün ilk etapta bir dalgalanmaya dayalı olan biraz oy artışlarını dikkate alarak adaylıkta ısrar etmek, zaman içerisinde ısrar eden kişi için bana göre bir yenilgiye dönüşebilir” yorumunu yaptı.

14 Mayıs'a doğru kazanmaya yakın adayların avantajlı duruma geçeceğini kaydeden Aydın, “Kutup başı konumunda olanların dışındaki adaylara oy vereceklerin bakış açıları da değişecektir. Adaylıkta ısrar edenler giderek küçülecek. Muharrem İnce şimdi çekilirse tarihteki yerini alır” dedi.

Sözcü yazarı Ruhat Mengi’ye konuşan İyi Partili Koray Aydın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 3'üncü kez aday olmasıyla ilgili şu değerlendirmeleri yaptı:

“Tartışmalı bir cumhurbaşkanı adayı olduğu kesin ama Erdoğan elindeki cumhurbaşkanlığı gücünü ve kudretini kullanarak Yüksek Seçim Kurulu'nda önceden 5 üyeyi değiştirip kendi yandaşlarını oraya yerleştirerek oradaki gücünü ve kuvvetini iyice sağlama aldıktan sonra oraya gidecek karardan istediği sonucu alacağını düşünerek böyle bir adım attı. Bunu hayata geçireceğini, oradan kendisine herhangi bir sıkıntı olmayacağını bilerek bu adımı attı. Muhalefetin, müracaat edip şikayet etme dışında özel yapabileceği herhangi bir şey yok ama 6'lı Masa bir araya gelip, bu konuyu konuşup, onunla ilgili kendilerine bir yol haritası çıkardıklarında bu konuda hangi adımı atacaklarını o zaman öğrenebiliriz.”

“Şu andaki seçim yarışması artık bir Türkiye meselesi haline dönüştü”

Aydın, Muharrem İnce’nin adaylığıyla ilgili olarak da şunları kaydetti:

“Şimdi tabii onunla yapılan görüşmeler sonucunda atacağı adımın kararını Sayın İnce'nin vermesi gerekiyor. Şu andaki seçim yarışması artık bir Türkiye meselesi haline dönüştü, yani kişilerin kendi kazanma istek ve arzularına göre değil, vatan ve millet sevgisi üzerine şekilleniyor, bu ülkede bu değişimin gerçekleşmesini düşünen insanlar birlik ve beraberlikle hareket edilmesinin bir mecburiyet olduğu kanaatindeler. Bugün ilk etapta bir dalgalanmaya dayalı olan biraz oy artışlarını dikkate alarak adaylıkta ısrar etmek, zaman içerisinde ısrar eden kişi için bana göre bir yenilgiye dönüşebilir.

Çünkü toplum olaylara şöyle bakıyor; sonuçta toplum ‘kazanmaya yönelik bir bakış açısını’ kazanmış durumda, yani kimin aday olacağından ziyade olayı sonuç odaklı değerlendiren bir bakış açısı oluşturmuş. Bu bakımdan, zaman içerisinde önde olan, güçlü olan, kazanmaya yakın görünen adayın daha da avantajlı duruma geçeceğini, onun seçilmesi için herkesin kendi etrafında A şahsına veya B şahsına oy vermeyi düşünen insanları ikna edeceğini ve bu tür adaylık yarışını devam ettirmek isteyenlerin gittikçe daha da küçülerek seçim gününe yaklaşacaklarını düşünüyorum.”

“Çekilmesi halinde ülkenin geleceğiyle ilgili önemli bir karara katkı sağlamış bir insan olarak tarihteki yerini alır”

Aydın, Muharrem İnce'nin adaylığının oyları böleceğini düşüncesiyle ilgili de şunları kaydetti:

“Şu an için bu yorumları yapıyoruz ama bir ay sonra, 40-45 gün sonra bu işin dozajı yukarıya doğru çıktıkça, yapılacak anketlerde kutuplaşmanın kazananlar ve kaybedenler üzerine yoğunlaşacağı dönemde, yani iki boyutlu duruma dönüşmesi durumunda kutup başı konumunda olanların dışında adaylara oy verecek insanların olaya bakış açılarının önemli oranda değişeceğini düşünüyorum. Çünkü yarış en sonunda yarışan adaylar arasındaki mücadeleye dönüşecektir. Kazanma odaklı düşündükleri için ‘Biz bugüne kadar elimizden geleni yaptık ama bu iş olmadı’ diyenlerin, yarışan adayların Millet İttifakı adayının etrafında toplanacağını düşünüyorum, çünkü bütün siyasal mücadelelerde seçim dönemi yaklaştıkça bu gerçekliği yıllardır bütün seçimlerde gördük. Aynı şey tekrarlanacaktır, çünkü bu seçim artık bir Türkiye meselesi haline geldi, çünkü Türkiye'nin bu seçiminin mutlaka kazanılması gerektiği konusunda hemfikir haline gelmiş milyonlarca insan var. Ben ilk defa Türkiye'de bir seçimde bu inanca sahip o milyonlarca insanın bütünlüğü sağlamak adına ciddi bir çalışmasının da olacağını düşünüyorum. O bakımdan Muharrem İnce'nin geçen zaman içerisinde mutlaka CHP ile görüşme trafiği devam edecektir, böyle bir durumda çekilmesi halinde ülkenin geleceğiyle ilgili önemli bir karara katkı sağlamış bir insan olarak da bana göre tarihteki yerini alır. Bunu yapmadığı takdirde, en kötü ihtimalle seçim ikinci tura kalır ama ben bu seçimin ikinci tura kalacağını düşünmüyorum.”

İnce’ye Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlık teklifi yapılır mı?

Aydın, Muharrem İnce’ye “Cumhurbaşkanı yardımcılığı veya bakanlık teklifi” yapılıp yapılmayacağına ilişkin soruya, “Bunlar Sayın Kılıçdaroğlu'yla kendisi arasında, iki parti arasındaki görüşmelerde belirlenebilecek bir konudur, niye olmasın, olabilir” diye yanıt verdi.

Mansur Yavaş’ın önerisi

Aydın, Mansur Yavaş'ın “Bizim cumhurbaşkanı yardımcısı olduğumuzu ilan edin, genel başkanlar da milletvekili olsunlar ve partilerinin başında kalsınlar” önerisiyle ilgili de şu görüşlerini aktardı:

“Önce şöyle diyeyim; Millet İttifakı iyi bir takımdır ve İYİ Parti Millet İttifakı'nın santrforudur. Millet İttifakı olarak biz bir takım olduk, hem de iyi ve güçlü bir takım olduk, şimdi artık bu takımın hakkını ve hukukunu da her platformda koruyup kollayacağız. Takımımızı şampiyon yapacağız ve Millet İttifakı'nı iktidara taşıyacağız. Takımın patronu millettir, dolayısıyla sıralamada takımın yerini millet tayin edecektir. Takımın teknik yönetimi, partilerin yetkili kurulları, teşkilatları, üyeleri ve gönüllüleridir. Millet İttifakı'nın teknik direktörü de artık Sayın Kılıçdaroğlu'dur. Millet İttifakı'nın santrforu, yani golcüsü de iyi partidir. Millet İttifakı, savunması, orta sahası, hücum hattıyla son derece yetenekli ve güçlü bir takımdır. Şimdi, bu takımı iki güçlü ve yetenekli hücum oyuncusuyla takviye ettik, daha da güçlendirdik. Sayın Ekrem İmamoğlu ve Sayın Mansur Yavaş'ı da ilk 11 kadrosuna dahil ettik. Belediye başkanlarımız Millet İttifakı'nın belediye başkanlarıdır, cumhurbaşkanı yardımcısı olmasalar da yine katkıları olurdu, ancak doğrudan birinci görev olarak hükümete dahil olmaları Millet İttifakı'na güven ve moral, milletimize de büyük umut vermiş, seçimleri kazanmaya dönük inancı daha da pekiştirmiştir, daha da kuvvetlendirmiştir. Bu bakımdan ben atılan bu adımı tarihi bir adım olarak görüyorum, kazanmanın dinamosunu oluşturacaklarını düşünüyorum, her ikisinin de zaman içerisinde oluşmuş olan kendi kitlelerinin hareketliliğini muhafaza ederek buraya ilave bir güç katacaklarını düşünüyorum ve sonuca gitmede de önemli bir adım olarak görüyorum.”

Röportajın tamamını okumak için tıklayın.