Politika

İYİ Parti'den 'İsveç' açıklaması: Kaygılarımızı giderecek somut çerçeve lazım

11 Temmuz 2023 20:25

İsveç'in NATO üyeliği sürecine dair açıklama yapan İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "Önerimiz, katılım teklifinin TBMM'ye sevk edilmeden önce mutlaka kaygılarımızı giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması gerektiği yönündedir" dedi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta ikili görüşmeler gerçekleştiriyor. 

İYİ Parti Basın Sözcüsü Kürşad Zorlu'dan ise Türkiye, İsveç ve NATO arasında gerçekleşen üçlü görüşmeyle ilgili yazılı açıklama geldi.

Görüşmeye dair dün yapılan açıklamayı Türkiye-NATO ilişkileri açısından ileriye doğru bir adım olarak değerlendirdiklerini söyleyen Zorlu, Türkiye'nin onay vermediği sürece NATO'nun yeni üyeler kabul edemeyeceğini de belirtti.

Açıklamasında,"Haklı gerekçe ve çekincelerimizi kararlı, tutarlı ve başarılı bir diplomasi ile uygulamak mümkünken, maalesef siyasi iktidarın yanlış tutumuyla bu meşru imkanı bir kez daha kaybetmiş olacağız" diyen Zorlu, İsveç'in NATO'ya katılım protokolünün TBMM'ye sevki konusunda ise şunları söyledi:

"Önerimiz, söz konusu katılım teklifinin TBMM'ye sevk edilmeden önce mutlaka yukarıda bahsettiğimiz kaygılarımızı giderecek somut ve gerçekçi bir çerçeveye kavuşturulması gerektiği yönündedir. Bu tespit ve çekincelerimiz doğrultusunda ilgili protokolün TBMM'ye gelmesinden önce milletimiz adına gerekli gördüğümüz bu hususlarda nasıl bir ilerleme kaydedildiğini dikkatle takip ederek değerlendirme yapacağımızı kamuoyumuza arz ederiz."