İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'na katılan iş ve siyaset dünyasının liderlerine yönelik olarak, "Gezegenin yok edilmesini körükleyen sizleri dinlemek saçmalık" dedi.
Genç iklim aktivistleri, Dünya Ekonomik Forumu’nun devam ettiği Davos’ta Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ile bir panelde bir araya geldi. Davos zirvesinin yapıldığı kongre binasının dışında yapılan panele, Fridays for Future hareketinden Greta Thunberg (İsveç), Helena Gualinga (Ekvador), Vanessa Nakate (Uganda) ve Luisa Neubauer (Almanya) katıldı.
Bianet'in The Guardian'dan aktardığı habere göre; genç iklim aktivistleri, IEA Başkanı Birol ile temiz enerji geçişi, fosil yakıtlara yapılan yatırımlara son verme çağrıları ve küresel ısıtmayı 1,5 santigrat derecede tutmak için yapılması gerekenleri tartıştı.
"İklim krizinden etkilenenleri, ön saflarda olanları dinlemeliyiz"
"Davos'ta, ön saflarda olanlar yerine iklim krizinden büyük ölçüde sorumlu olanları dinlemenin saçmalık olduğunu" söyleyen İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg, "Şu anda, temelde gezegenin yok edilmesini en çok körükleyen, iklim krizinin çekirdeğini oluşturan, fosil yakıtlara yatırım yapan insanların olduğu Davos'tayız. Kısa vadeli açgözlülüğü ve şirket açgözlülüğünü öncelediklerini göstermelerine rağmen, sorunlarımızı çözmeleri için bu insanlara güveniyor gibiyiz. Bu insanların, yani gezegenimizin yıkımından sorumlu olan insanların verdiği mesajların bombardımanına uğruyoruz. Bunun yerine, iklim krizinden etkilenenleri, ön saflarda olanları dinlemeliyiz" diye konuştu.
"Bunun bir suç muamelesi görmesi gerek"
Ugandalı iklim aktivisti Vanessa Nakate de iklim krizinin, krizden en çok etkilenen yerlerde aşikar olduğunu söyledi. Bu bölgelerdeki insanların yaşadıkları zorluklara işaret eden Nakate, "İklim krizi istatistiklerden ötesidir. İnsanlarla ilgilidir. Bugün konuşulanlar ile sahada olanlar arasında bir kopukluk var" dedi.
Ekvadorlu iklim aktivisti Helena Gualinga ise Amazon yağmur ormanındaki yerli bir topluluktan olduğunu söyleyerek mensubu olduğu toplumun son on yıllarda ormanların kalkınma adına kesildiğine şahit olduğunu aktardı. Davos'taki insanların fosil yakıt endüstrisine yatırım yaparak bu durumu körüklediğini kaydeden Gualinga, "Buna izin veriyor olmamız tam anlamıyla çılgınca. Bu, suç teşkil eden bir davranış ve öyle muamele görmesi gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.
Almanyalı iklim aktivisti Luisa Neubauer ise "fosil yakın endüstrisi kuralları belirledikçe fosil yakıt döneminin sona ermeyeceğini" söyledi.
IEA Başkanı Fatih Birol: Siyasi irade eksik
Panelde konuşan IEA Başkanı Fatih Birol, iklim aktivistlerine çalışmalarından ötürü teşekkür ederek enerji sektörünün iklim değişikliğine sebep olan emisyonların yüzde 80'inden sorumlu olduğunu aktardı.
Birol, "Enerji sektörünü dönüştürmezsek, daha temiz ve güvenli bir hale getirmezsek, iklim hedeflerimize ulaşamayız. Bu, temiz enerjiye geçmemiz gerektiği anlamına geliyor. Sihirli kelime, yatırım. Yeterli sermaye var. Eksik olan siyasi irade" dedi.