Gündem

“İsveç ve Danimarka’da evlilik eşitliğinin sağlanması intihar vakalarını azalttı”

15 Kasım 2019 20:57

İskandinav ülkeleri Danimarka ile İsveç’te eşcinsel evliliklerin yasallaştırılmasından bu yana eşcinseller arasındaki intihar oranlarının önemli ölçüde düştüğü tespit edildi.

The Guardian’ın haberine göre Danish Research Institute for Suicide Prevention (Danimarka İntihar Önleme Araştırma Enstitüsü) ve Stockholm Üniversitesi’nin çalışması 1989-2002 ve 2003-2016 dönemlerinde LGBTİ ve heteroseksüellerdeki intihar oranlarını karşılaştırıldı.

Araştırmanın verilerine göre, iki dönem kıyaslandığında heteroseksüellerde intihar oranı yüzde 28, LGBTİ’lerde yüzde 46 azaldı.

İsveç 2009’da Danimarka ise 2012’de evlilik eşitliğini sağlamıştı.

Çalışmanın başındaki isim olan Annette Erlangsen, “Evlilik intihara karşı koruma sağlar” görüşünde. Erlangsen, “Eşcinsellere verilen haklar, sosyal damganın eskisi kadar sert olmaması intihara götüren sebepleri hafifletti” dedi. Bununla birlikte araştırma, sivil partnerlik içinde olan eşcinsellerdeki intihar oranlarının düşüşünün daha dramatik olduğunu ortaya koydu.  

10 ülkeden 35 çalışmayı karşılaştıran 2018 tarihli bir rapora göre, genç LGBT’lerin aynı yaştaki heteroseksüellere göre intihar girişiminde bulunma ihtimalleri en az üç kat daha fazla.