Dünya

İsveç'te savcı, Erdoğan heykelinin asıldığı protesto hakkında soruşturma başlatmayacağını söyledi

16 Ocak 2023 14:29

T24 Dış Haberler

Savcı Lucas Eriksson, İsveç’in başkenti Stockholm’de PKK destekçileri olduğu iddia edilen kişilerin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan aleyhine yaptıkları kuklalı eyleme ilişkin soruşturma başlatmayacağını ifade etti.

İsveç gazetesi Aftonbladet'e konuşan Eriksson, yapılanların İsveç yasalarına aykırı olmadığını söyledi.

Eriksson, "Dosya, masama hakaret diye geldi, ancak ben hakaret teşkil edecek ağırlıkta bir şey göremedim. Bu yüzden de bir ön soruşturma başlatmama kararı aldım" dedi.

Stokholm'de geçen hafta PKK destekçisi oldukları belirtilen bir grup, belediye binasının önünde toplanarak, Erdoğan'a benzetilen bir kuklayı ters olarak asmıştı. Eylem, Ankara'nın tepkisini çekerken, İsveç Büyükelçisi de Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, eylem hakkında, "NATO üyeliği başvurusuna karşı sabotaj olarak tasarlandı" diye konuşmuştu. 

Finlandiya ve İsveç, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından mayısta NATO üyeliği için başvuru yapmıştı. Türkiye, iki kuzey ülkesinin Ankara'nın terör örgütü olarak tanımladığı gruplara tolerans gösterdiğini belirterek, üyeliğe şerh düşmüştü.

Türkiye ve Macaristan dışında tüm NATO ülkeleri, iki ülkenin katılım protokollerini ulusal meclislerinden geçirdi.