Dünya

İsveç'te bıçak sırtı seçimde sağ blok zafere yakın: Fark yüzde birin altında

Seçimin kazananı, çarşamba günü yurt dışından gelen oyların sayılmasıyla kesinleşecek

İsveç Demokratları'nın lideri Jimmie Åkesson (en önde)

13 Eylül 2022 08:04

T24 Dış Haberler

İsveç'te yapılan genel seçimlerde oy sayımının tamamlanması beklenirken, sonuç bıçak sırtı gözükmeye devam ediyor. NATO'ya üyeliği gündemde olan ülkede aşırı sağcı İsveç Demokratları liderliğindeki sağ blok, merkez sol bloğun çok küçük bir farkla önünde bulunuyor. 

Oyların yüzde 95'i sayılırken, sağ bloğun yüzde 49.7, mevcut olarak iktidar partisi olan Sosyal Demokratlar liderliğindeki solun ise yüzde 49 oyu bulunuyor. 

Bu sonuçlar, mecliste sağ bloğun tek sandalyelik bir çoğunluğu olacağına işaret ediyor. 

Seçimin kazananı, çarşamba günü yurt dışında yaşayan İsveçliler ve bazı erken kullanılan oylarında sayılmasıyla kesinleşecek.

2018'de yapılan seçimlerde son sayılan oylar 3 sandalyenin el değiştirmesine sebep olmuştu. Liberal görüşe yakın İsveç gazetesi Dagens Nyheter'de yayımlanan analizde son oylar sayıldıktan sonra da sağın liderliğini korumasının olası gözüktüğü belirtildi. 

The Guardian'ın aktardığına göre siyasi elitler, Sosyal Demokratlar'ın suç ve göç karşısındaki tutumunun potansiyel iktidar kaybına sebep olduğunu düşünüyor. 

Sosyal Demokratlar, sol blok kazanamayacak gibi gözükse de sandıktan birinci parti çıkmayı başardı. İkinci parti ise 9. seçimde üst üste oylarını yükselten İsveç Demokratları oldu. Aşırı sağcı parti yüzde 20.6 oy alırken, ona destek veren sağ partiler ufak erimeler yaşadı.