Koronavirüs

İsveç'in sürü bağışıklığı karnesi: Stockholm'de yüzde 7.3 oranında Koronavirüs'e bağışıklık gelişti

İsveç salgına karşı tartışmalı bir strateji uyguladı

22 Mayıs 2020 10:07

T24 Dış Haberler

Yeni tip Koronavirüs (Covid-19) kapsamında insanların evden çıkmamasını sağlayacak önlemlere başvurmayan İsveç'te uygulanan sürü bağışıklığı yönteminin sonuçları öncelendi. Stockholm kentinde Covid-19'a karşı antikor geliştirenlerin oranı yüzde 7.3 oldu. 

CNN için verileri doğrulayan İsveç Kamu Sağlığı Birimi, sürü bağışıklığının gerçekleşmesi için toplumda yüzde 70-90 arası bağışıklık olması gerektiğini belirtti. İsveç'in kıdemli epidemoloğu Anders Tegnell, bağışıklık oranlarının bekleneden düşük olduğunu söyledi. 

İsveç, sürü bağışıklığına erişilip erişilemediğini haftalık bin 118 test yaparak inceledi. Aynı sayıda testin 8 hafta boyunca devam etmesi ve verilerin tüm ülke için toplanması bekleniyor. 

Salgın boyunca Avrupa'da çoğu ülke önlemleri sıkılaştırırken İsveç salgına karşı tartışmalı bir strateji uyguladı. Tüm tepkilere rağmen sokağa çıkma kısıtlamalarının getirilmediği İsveç'te, komşu ülkeler Finlandiya, Norveç ve Danimarka'nın aksine mağazalar açık, insanlar herhangi bir kısıtlama olmaksızın sokaklarda gezebiliyor.